Opmerkelijke draai Schouten rond olifantsgras

Als de Tweede Kamer ermee instemt, komt olifantsgras toch op de teeltlijst voor vergroeningsgewassen voor ecologische aandachtsgebied. Deze opmerkelijke draai van minister Carola Schouten (LNV) is wellicht een voorbode van haar langverwachte landbouwvisie.

Opmerkelijke+draai+Schouten+rond+olifantsgras
© Nieuwe Oogst

De bewindsvrouw was vorige week nog pertinent tegen olifantsgras als stimulans van de biodiversiteit. Met een WUR-rapport in de hand verwees ze het gewas naar de prullenmand. Ondanks de motie van de SGP die de positieve eigenschappen – het biedt beschutting aan vogels, is CO2-bindend en produceert biobouwmateriaal – benadrukt.

Schouten hield voet bij stuk. Volgens de WUR voegt olifantsgras niets toe aan de biodiversiteit in Nederland en dat was een belangrijke eis van Brussel om het hier toe te kunnen passen. 'Wellicht doet het dat wel in zuidelijke lidstaten.' En daar moesten de voorstanders het mee doen.

Minder streng

Deze week was de minister opeens minder streng in de leer en bleken de EU-eisen voor de toepassing van olifantsgras minder hard.

Heeft de bewindsvrouw haar ambtenaren nog eens goed naar de Brusselse spelregels laten kijken of speelt hier wat anders? Zien we hier de eerste contouren van de landbouwvisie waarmee ze ieder moment naar buiten kan komen?

Discussie

In de Tweede Kamer voltrok zich deze week nog een interessante discussie waarbij te merken was dat de minister op twee gedachten hinkt. Hierbij ging het om een motie van D66 die pleit voor een verlenging van de ontheffing voor het bovengronds uitrijden van mest door kringloopboeren. Het aantal bedrijven met deze ontheffing groeide in vijf jaar gestaag, van aanvankelijk 150 naar 400 nu.

Schouten wees de Kamer op de hogere ammoniakuitstoot bij bovengronds uitrijden. Ze vreest dat met een ontheffing het hek van de spreekwoordelijke dam is. Aan de andere kant wil ze de voordelen voor de bodem niet negeren. 'Ik vind dat wel ingewikkeld, want de Kamer vraagt mij tegelijkertijd om wat aan de ammoniakuitstoot te doen. Ik kan dat dus niet helemaal met elkaar rijmen', aldus de beweegredenen van de bewindsvrouw.

Teleurstelling

De minister moest deze week ook een teleurstelling incasseren. In een enquête van dagblad Trouw gaven 2.287 boeren haar een 6,4 als rapportcijfer. Dat vond ze veel te laag, liet ze aan NPO Radio 1 weten en ze gaat haar best doen voor een hoger cijfer.

In hetzelfde interview gaf ze alvast de hoofdlijnen van haar landbouwvisie. 'Ik wil de kaders aangeven waaraan boeren zich moeten houden. Daarbinnen kunnen ze zelf keuzes maken. Ik wil daar zekerheid over geven, voordat ze langjarige investeringen gaan doen.'

Deze week zette Schouten in de Kamer de voorzichtige eerste stappen volgens deze visie. Volgende week bij stemmingen zal blijken of deze aanpak bij de andere partijen in goede aarde valt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer