Vakbonden kondigen acties aan om pensioenhervorming

Vakbonden CNV, FNV en VCP hebben landelijke pensioenacties aangekondigd die plaatsvinden op maandag 18 maart. LTO Nederland en Glastuinbouw Nederland werken aan een advies waarin staat hoe ondernemers kunnen omgaan met medewerkers die willen deelnamen aan de acties.

Vakbonden+kondigen+acties+aan+om+pensioenhervorming
© William Hoogteyling

De onderhandelingen tussen de vakbonden (vakcentrales FNV, CNV en VCP), de werkgeversorganisaties en het kabinet over een nieuw pensioenstelsel zijn in november vastgelopen. Er lag een uitgebreid pakket aan voorstellen en maatregelen op tafel. Volgens LTO Nederland zou het een stap voorwaarts zijn geweest voor alle werkgevers en hun werknemers. De vakbonden zijn echter van mening dat het kabinet onvoldoende geld wilde vrijmaken.


Als gevolg van het niet tot stand komen van het pensioenakkoord, kondigen de bonden aan collectieve acties te ondernemen op 18 maart 2019. Het is nog onbekend of er ook acties gaan plaatsvinden in de land- en tuinbouw. Wel is duidelijk dat op het Malieveld in Den Haag een manifestatie plaatsvindt. In diverse grote steden vinden ook demonstraties plaats.

Gerichte acties

LTO Nederland heeft toegezegd voor 18 maart advies uit te brengen. Indien nodig informeert de organisatie leden eerder, bijvoorbeeld als blijkt dat er gerichte acties gaan plaatsvinden in de Open Teelten, Dierhouderij en Paddenstoelenteelt. LTO Nederland en Glastuinbouw Nederland werken daarbij samen met met VNO-NCW.

De vakbonden eisen modernisering van het pensioenstelsel. Dat betekent volgens de drie organisaties onder meer aanpassing van de indexering van de pensioenen. Ook vinden de bonden dat mensen met een zwaar beroep of hoog-risico-baan eerder met pensioen moeten kunnen, terwijl het kabinet de AOW-leeftijd heeft gekoppeld aan een stijging van de levensverwachting. Tot slot vinden de bonden dat ook zzp'ers en werknemers met onzekere contracten een pensioen op moeten kunnen bouwen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer