Vakbonden+kondigen+acties+aan+om+pensioenhervorming
Nieuws
© William Hoogteyling

Vakbonden kondigen acties aan om pensioenhervorming

Vakbonden CNV, FNV en VCP hebben landelijke pensioenacties aangekondigd die plaatsvinden op maandag 18 maart. LTO Nederland en Glastuinbouw Nederland werken aan een advies waarin staat hoe ondernemers kunnen omgaan met medewerkers die willen deelnamen aan de acties.

De onderhandelingen tussen de vakbonden (vakcentrales FNV, CNV en VCP), de werkgeversorganisaties en het kabinet over een nieuw pensioenstelsel zijn in november vastgelopen. Er lag een uitgebreid pakket aan voorstellen en maatregelen op tafel. Volgens LTO Nederland zou het een stap voorwaarts zijn geweest voor alle werkgevers en hun werknemers. De vakbonden zijn echter van mening dat het kabinet onvoldoende geld wilde vrijmaken.


Als gevolg van het niet tot stand komen van het pensioenakkoord, kondigen de bonden aan collectieve acties te ondernemen op 18 maart 2019. Het is nog onbekend of er ook acties gaan plaatsvinden in de land- en tuinbouw. Wel is duidelijk dat op het Malieveld in Den Haag een manifestatie plaatsvindt. In diverse grote steden vinden ook demonstraties plaats.

Gerichte acties

LTO Nederland heeft toegezegd voor 18 maart advies uit te brengen. Indien nodig informeert de organisatie leden eerder, bijvoorbeeld als blijkt dat er gerichte acties gaan plaatsvinden in de Open Teelten, Dierhouderij en Paddenstoelenteelt. LTO Nederland en Glastuinbouw Nederland werken daarbij samen met met VNO-NCW.

De vakbonden eisen modernisering van het pensioenstelsel. Dat betekent volgens de drie organisaties onder meer aanpassing van de indexering van de pensioenen. Ook vinden de bonden dat mensen met een zwaar beroep of hoog-risico-baan eerder met pensioen moeten kunnen, terwijl het kabinet de AOW-leeftijd heeft gekoppeld aan een stijging van de levensverwachting. Tot slot vinden de bonden dat ook zzp'ers en werknemers met onzekere contracten een pensioen op moeten kunnen bouwen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zondag
  11° / 1°
  10 %
 • Maandag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer