Bionext%3A+fraude+met+biologisch+harder+aanpakken
Nieuws
© Twan Wiermans

Bionext: fraude met biologisch harder aanpakken

Bionext, ketenorganisatie van de biologische sector, wil dat bedrijven die frauderen met een biologisch keurmerk hardere sancties krijgen opgelegd. Naast decertificering zou keuringsinstantie Skal de bevoegdheid moeten krijgen om frauderende ondernemers te straffen met een boete of tijdelijke ontzegging van biologische productie.

Bionext stelt dat fraude met biologisch voedsel als gevolg van onvoldoende capaciteit bij de nationale voedsel- en waren autoriteit (NVWA) alleen wordt bestraft door decertificering. De NVWA heeft niet de mogelijkheid om dergelijke vermoedelijke fraude strafrechtelijk te onderzoeken. In plaats daarvan wordt de prioriteit aan zaken met betrekking tot de volksgezondheid en voedselveiligheid gegeven.

Ondanks dat volksgezondheid logischerwijs prioriteit moet verkrijgen boven fraude zaken, is dit geen duurzame oplossing voor de garantie die de biologische sector wil geven, zo veronderstelt Bionext. De onderbezetting bij de NVWA betekent dat er belangrijke naleving uitblijft. Daar moet een oplossing voor komen.

Om dit probleem te ondervangen, vindt Bionext dat de capaciteit van de NVWA omhoog moet. Daarnaast zou Skal Biocontrole de bevoegdheid moeten krijgen om frauderende ondernemers te straffen. Zodat Skal, naast decertificering, bestuurlijke boetes op kan leggen en een frauderende ondernemer voor minimaal vijf jaar het recht te ontnemen om biologisch te ondernemen. Op die manier kan fraude actief harder worden aangepakt.

Kamervragen

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit erkende onlangs dat de NVWA-IOD onvoldoende capaciteit heeft om alle zaken van vermoedelijke fraude met biologisch voedsel strafrechtelijk te onderzoeken. Zij deed dit in antwoord op Kamervragen van Kamerlid Frank Futselaar (SP) over de fraude met biologisch en gangbaar vlees.

In het betreffende geval waar Futselaar op doelde stelde de NVWA na een uitgebreide inspectie vast dat bij het betreffende Nederlandse vleesverwerkingsbedrijf de traceerbaarheid bij een niet op orde was. Een deel van het ingekochte gangbare vlees bleek als biologisch te worden verkocht. Op basis van deze constatering is het biologisch certificaat van het bedrijf direct door toezichthouder Skal ingetrokken. Hiermee mag het bedrijf niet langer biologisch produceren. Strafrechtelijke vervolging bleef uit.

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  20 %
Meer weer