Voer+tot+discussie
Column
© Studio Kastermans

Voer tot discussie

Voor een biefstuk kun je me echt wakker maken, maar omdat 1) onlangs de Verenigde Naties weer eens benadrukten hoezeer het klimaat lijdt onder onze koeien, 2) de media en politiek de burger bestoken met cijfers over stikstof en 3) veganisme booming is, vind ik het hoog tijd voor een publiek debat op eigen erf met als thema: 'We moeten van het vlees af'.

Spannend en gewaagd, want als boeren hebben we vlees en zuivel als verdienmodel en het onderwerp raakt aan alles waar we ons dag en nacht voor inzetten. En toch. Om de kloof tussen boer en burger niet groter te laten worden, leggen we op donderdag 10 oktober de rode loper uit.

Nu blijkt het organiseren van een debat moeilijker dan gedacht, omdat ik in mijn hoofd wel de juiste mensen aan tafel wist te plaatsen, maar al na enkele belrondes en mailwisselingen teleurgesteld raakte omdat deze mensen ook gewoon hun eigen agenda bleken te hebben. En hun eigen beloningswensen, vér boven ons budget. Kijk, bij De Wereld Draait Door wil iedereen aanschuiven, maar een klein zaaltje op een boerderij buiten Amsterdam is toch wat minder populair. Snap ik ook.

Gelukkig kunnen we wel rekenen op onze eigen boer Boy, die een goed verhaal heeft over de kringloop van landbouw en de rol van koeien bij de inrichting van het landschap. Ook Marten Verdenius, die op ons erf de zuivel verwerkt en afstudeerde in duurzame ontwikkeling, zal beargumenteren waarom alleen plantaardig voedsel niet de toekomst heeft.

Om de kloof tussen boer en burger niet groter te laten worden, leggen we op donderdag 10 oktober de rode loper uit

Hanna Hilhorst, biologisch boerin in Weesp

Dit zal schuren met het verhaal van Tom Zwarts, veganist en oprichter van YouTube-kanaal VeganAnimal, en de missie van Natascha Kooiman, die met haar bedrijf Smaackmakers cateraars, horeca en bedrijfskantines inspireert over te stappen op een vleesloze menukaart.

In een welles-nietesdiscussie beland je al snel, maar ik heb de sprekers gevraagd elkaar te respecteren, met gedegen argumenten te komen en vooral ook af en toe een grap te maken, want lucht is belangrijk en ons best doen we allemaal. Zelf ga ik het debat leiden – vuurdoop! – en ik zal vast verklappen: aan mijn nieuwe jurk zal het niet liggen.

Bekijk meer over:

De rabarberkoningin Biologische landbouw
Drie gezinnen, één erf Biologische landbouw
Op de HAS Biologische landbouw
Zachte troost Biologische landbouw
Vlees noch vliegen Biologische landbouw
Op de boerderijcamping Biologische landbouw
Tarzan drinkt rauwe melk Biologische landbouw
Een tik op de billen Biologische landbouw

Weer

  • Dinsdag
    15° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 7°
    10 %
  • Donderdag
    18° / 11°
    20 %
Meer weer