'Mercosur-deal ondermijnt Europese markt'

De Europese Unie en Mercosur onderhandelen over een handelsovereenkomst. Als de deal doorgaat, kan er meer kippenvlees, rundvlees en suiker uit Zuid-Amerika naar Europa worden gebracht. Dat is oneerlijke concurrentie, vinden de tegenstanders.

%27Mercosur%2Ddeal+ondermijnt+Europese+markt%27
© Tony Tati

De onderhandelingen tussen de Europese Unie en Mercosur worden een dezer dagen afgerond. De beoogde handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en de Zuid-Amerikaanse landen van Mercosur biedt Europa exportkansen voor agrarische en niet-agrarische producten. Zo spreken de onderhandelaars over export van 10.000 ton kaas, 10.000 ton melkpoeder en 4.000 ton babymelkpoeder.


Als tegenprestatie biedt de Europese Unie aan de grens te openen voor onder meer 160.000 ton pluimveevlees, 70.000 ton rundvlees, 150.000 ton suiker, 600.000 ton bio-ethanol en 16.000 ton ractopamine-vrij varkensvlees. Brazilië is al een grote pluimveevleesleverancier voor de EU. Van de ruim 750.000 ton pluimveevlees die de EU vorig jaar tot november importeerde, kwam 280.000 ton uit dat land.

Pluimveevlees

De import van Braziliaans pluimveevlees in Europa levert een probleem op voor de Europese producenten, inclusief Nederland, stelt Jan Verhoijsen, voorzitter van de kring vleeskuikenhouders LTO/NOP. Hij verwacht dat kip uit Brazilië goedkoper is en minder voedselveilig dan het Europees product.

Geen Mercedes maken voor de prijs van een Fiat Panda

Jan Verhoijsen, voorzitter kring vleeskuikenhouders LTO/NOP

'Kip uit de EU voldoet aan de hoogste eisen. Het antibioticagebruik is op een laag niveau. De voedselveiligheid en het dierenwelzijn staan op een hoog niveau. Als het importproduct niet vergelijkbaar is, dan moet de Europese Unie dat tegenhouden', vindt Verhoijsen.

Open grenzen

'Nederland is in principe een exportland dat gebaat is bij open grenzen. Maar het kan niet zo zijn dat wij aan voorwaarden moeten voldoen, terwijl er via de achterdeur producten worden toegelaten die niet aan die eisen voldoen.'

De voorzitter van de kring vleeskuikenhouders LTO/NOP constateert dat de Europese Unie concessies lijkt te doen om bijvoorbeeld de exportmogelijkheden van Duitse, Franse en Italiaanse auto's naar Zuid-Amerika te verbeteren. 'De geopolitieke belangen zijn belangrijker dan de belangen van voedselveiligheid of de dierenwelzijnseisen.'

De hoop van Verhoijsen is gevestigd op de retail. 'Ik geloof in de kwaliteit van ons product. De retail zou dat ook moeten maken. Je kunt geen Mercedes produceren voor de prijs van een Fiat Panda. Dat moet tussen de oren komen. Maar de realiteit is dat de retail voor marge kiest als het verschil te groot wordt.'

Brief

De Europese landbouwkoepel Copa-Cogeca, de Europese vleesfederatie UECBV en pluimveeverwerkersorganisatie AVEC hebben een brief geschreven waarin zij Eurocommissaris Cecilia Malmström van Handel erop wijzen dat 'de deal de Europese markt ondermijnt'.

VVD-Kamerleden Wybren van Haga en Helma Lodders hebben vorige maand Kamervragen gesteld over de landbouwpolitiek in Brazilië. Dat land keurde de toelating van 120 chemicaliën goed, terwijl die in Europa verboden zijn. Volgens de VVD'ers liggen de producten ook in Nederlandse schappen.

Partij voor de Dieren

Boeren krijgen in hun verzet tegen Mercosur steun uit onverwachte hoek. Het is de Partij voor de Dieren die landbouwminister Carola Schouten oproept om zich namens Nederland in de EU te verzetten tegen het handelsakkoord. PvdD-Kamerlid Esther Ouwehand maakt zich zorgen over de verwachte groei van de pluimveevleesimport uit Brazilië.

Volgens Ouwehand kan de kringloopvisie van Schouten dan bij het oud papier, omdat Nederlandse pluimveehouders dan hun gelijke speelveld verliezen. Zij begrijpt niet dat de regering zich destijds wel verzette tegen de import van pluimveevlees uit de Oekraïne en zich nu op de vlakte houdt.

Gelijke speelveld

In een Kameroverleg maandag over haar kringloopvisie zei Schouten dat ze de Europese Commissie, die namens de EU-lidstaten de Mercosur-onderhandelingen voert, heeft meegegeven om het gelijke speelveld op de Europese markt te bewaken.

De bewindsvrouw benadrukte daarbij dat bij de internationale handel niet de productiewijze in een land vooropstaat, maar dat het erom gaat dat eindproducten aan de EU-eisen voor bacteriologische en residuwaarden voldoen.

Motie

Ouwehand vindt die inzet van Schouten onvoldoende en noemde dat niet 'fair' ten opzichte van boeren die hun productiewijze willen verduurzamen. Zij diende een motie in die de regering verzoekt zich in de EU uit te spreken tegen een Mercosur-verdrag waarin ook landbouwproducten zijn opgenomen.

Deze motie haalde het niet. Bij een stemming in de Tweede Kamer stemden dinsdag, bij afwezigheid van enkele parlementsleden, 70 Kamerleden tegen en 64 voor. Tegenstemmers kwamen uit de regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Alle oppositiepartijen steunden het voorstel.

Mercosur is op drie na grootste 'interne markt'
Mercosur, ook wel Mercosul genoemd, is een douane-unie tussen Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay en Venezuela. Vanaf 2016 is Bolivia ook lid, maar dat land wacht op instemming van Brazilië. Mercosur werd opgericht op 26 maart 1991.Het doel van de organisatie is om vrije handel en vrij verkeer van goederen, personen en kapitaal te bevorderen. Het voorzitterschap wordt iedere zes maanden gewisseld. Mercosur is de op drie na grootste 'interne markt' ter wereld, na de Europese Unie (EU), de Verenigde Staten en Japan. De EU onderhandelt met Mercosur over een handelsverdrag als deel van een associatieverdrag.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  13° / 9°
  90 %
 • Zaterdag
  11° / 7°
  80 %
 • Zondag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer