Afrika tekent voor vrijhandelszone

De Afrikaanse Unie (AU) tekende zondag op een topconferentie in Niamey voor de Afrikaanse Continentale Vrijhandelszone (AfCFTA).

Afrika+tekent+voor+vrijhandelszone
© Monique Jansen

De overeenkomst is na zeventien jaar van onderhandelingen bereikt en werd op de valreep overschaduwd door de afwijzing van het pact vorig jaar door Nigeria. Dat land is in bevolkingsaantal en economie het grootste van Afrika. Maar Nigeria doet uiteindelijk toch mee.

De topconferentie in de hoofdstad van Niger (Niamey) moet vastleggen wanneer de overeenkomst praktisch in werking treedt. Dat wordt naar verwachting op zijn vroegst in juli 2020. De AU telt 55 lidstaten en heeft naar schatting 1,25 miljard inwoners. De unie hoopt dat de AfCFTA de handel tussen Afrikaanse landen onderling al in twee jaar tijd met 60 procent doet toenemen.

Transacties

De onderlinge handel is relatief gering. Zo'n 16 procent van de verhandelde goederen of diensten is onderwerp van onderlinge transacties in Afrika. De meeste handel wordt nog altijd met Europese landen gedreven, ongeveer 65 procent van het totaal. De omvang van de economie van Afrika, gemeten door het bruto binnenlands product (bbp) van de landen bij elkaar op te tellen (cijfers 2017), is ongeveer drie keer het bbp van Nederland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
Meer weer