Twentse boeren passen goed op hun grond

Twentse boeren zorgen goed voor de bodem, in tegenstelling tot wat critici vaak beweren. Dat concludeert voorzitter Arjan Bonthuis van LTO Noord-afdeling Zuid Twente en initiatiefnemer van Mineral Valley Twente.

Twentse+boeren+passen+goed+op+hun+grond
© Léonie Vaarhorst

'Groeperingen die de agrarische sector geen warm hart toedragen, beweren dat de huidige manier van boeren slecht is voor de bodem. Harde cijfers laten zien dat ze ongelijk hebben', geeft Bonthuis aan. Hij wijst naar de resultaten van een grootschalig onderzoek dat Mineral Valley Twente liet uitvoeren naar de bodemvruchtbaarheid in Twente.

'Daarbij hebben we de bodemkwaliteit beoordeeld op grond van negen kenmerken. Want bodemvruchtbaarheid is een diamant met veel facetten, waarbij de onderlinge samenhang belangrijker is dan de ontwikkeling van één aspect', stelt Erikjan van Huet Lindeman van Eurofins Agro, dat de bodemmonsters onderzocht.

Bodemvruchtbaarheid

De conclusie is dat de bodemvruchtbaarheid van gras- en maisland op Twentse dekzandgrond constant is met een licht stijgende tendens. 'Tegelijkertijd biedt de forse spreiding tussen de verschillende monsters ruimte voor verdere ontwikkeling van de bodemvruchtbaarheid', zegt Van Huet Lindeman.

Ook Johan Temmink, specialist mest en mineralen van ForFarmers, ziet de mogelijkheid om te werken aan verbetering als een van de pluspunten van het onderzoek. 'Nu kan een individuele veehouder zien waar hij staat ten opzichte van boeren in de directe omgeving. Voor verbetering is een streekgerichte aanpak nodig', zegt hij.

Uitbetaling

'De overheid zet in op kringlooplandbouw. De afgelopen jaren hebben we ervaren dat de bodem cruciaal is als je kringlopen wilt sluiten. Ook bij het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) zal bodemkwaliteit van invloed zijn op de uitbetaling aan boeren', geeft Bonthuis aan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer