POV+staakt+alle+overleg+met+LNV
Nieuws
© Twan Wiermans

POV staakt alle overleg met LNV

Voor de varkenshouderij is de maat vol. De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) heeft per direct alle overleg met het ministerie van LNV opgeschort.

Aanleiding is de nieuwe stikstofregelgeving die kabinet en provincies willen invoeren. 'Wij worden al jaren geteisterd door een opeenstapeling van regelgeving, gegoochel met cijfers en negatieve framing', zegt POV-voorzitter Linda Janssen.

'Het ministerie van LNV voert de druk richting de sector op door issues uit te vergroten en de sector op te zadelen met ambities die niet realistisch en onbetaalbaar zijn.'

Funest voor draagvlak

De varkenshouderij heeft volgens POV altijd ambitie getoond en oog en oor gehad voor maatschappelijke uitdagingen. Samen met het ministerie en ketenpartners is een traject van innovatie en warme sanering uitgewerkt. Die staan aan de vooravond om te worden geëffectueerd, zegt Janssen. 'En nu wordt de sector alweer geconfronteerd met nieuwe regelingen.'

Dat is funest voor het draagvlak onder varkenshouders, schetst de POV-voorzitter. 'Wij zijn het one issue-beleid van de overheid meer dan zat. Een integrale benadering van het milieubeleid is ver te zoeken. Het doorkruist de duurzame ontwikkeling die is ingezet en legt onze sector compleet lam.'

Verder praten geen zin

Janssen heeft het ministerie laten weten alle overleg op te schorten. 'Verder praten heeft geen zin als voor elke stof aparte regelgeving wordt opgetuigd.' Dat zorgt volgens de POV-voorzitter voor regels die elkaar tegenspreken en onnodige complexiteit. 'We zijn in een onwerkbare situatie beland.'

De POV wil pas weer met het ministerie in gesprek wanneer de varkenshouderij erkenning krijgt voor de enorme bijdrage die deze al heeft geleverd aan de reductie van ammoniak. Een volgende voorwaarde is dat de sector ruimte krijgt voor de uitvoering van het Actieplan Vitalisering Varkenshouderij en de overheid dat faciliteert conform de afspraken die daarover zijn gemaakt.

Robuust beleid

Een koppeling tussen stikstof en varkensrechten is voor de POV onbespreekbaar. Net als het afnemen van latente ruimte. 'Wij laten ons niet bestelen. Er zou eerder sprake moeten zijn van een beloning voor onze inspanningen', aldus Janssen.

Tot slot maant de POV het ministerie tot het zetten van stappen om te komen tot een robuust beleid op basis van feiten en meningen.

• Lees ook: POV: veel open eindjes in stikstofbrief Schouten

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  10 %
 • Zaterdag
  18° / 14°
  70 %
 • Zondag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer