Agrico+betaalt+ruim+44+euro+voor+potermaten
Nieuws
© Han Reindsen

Agrico betaalt ruim 44 euro voor potermaten

De uitbetalingsprijzen voor zowel pootgoed als consumptieaardappelen resulteren bij Agrico-telers gemiddeld in de hoogste financiële opbrengsten ooit in de geschiedenis van de coöperatie.

De gemiddelde prijs voor pootaardappelen over alle maten in de klasse S tot en met A bedraagt 39,57 euro per 100 kilo. De prijs voor de geleverde potermaten komt zelfs op een recordniveau van 44,03 euro per 100 kilo. De uiteindelijke uitbetalingsprijs voor pootgoed is 1,50 euro hoger dan de eerder gepubliceerde prognoseprijs.

Ondanks een 3 procent groter areaal, was als gevolg van de droogte het volumeaanbod van pootgoed bij Agrico aanmerkelijk lager. Zowel overzee als in Europa verliep de afzet voorspoedig. Agrico meldt dat er nauwelijks pootgoed is overgebleven aan het eind van het seizoen. Met name de fritesindustrie heeft ook nog veel bovenmaats pootgoed afgenomen vanwege de beperkte beschikbaarheid.

PlanetProof-aardappelen

Bij de gangbare consumptie was volgens Agrico sprake van een positieve markt met beperkt aanbod en het hele seizoen hoge verkoopprijzen. Ondanks een lager verkoopvolume heeft Agrico in de markt aan alle verplichtingen kunnen voldoen. Het afgelopen seizoen heeft bovendien een grote groep Agrico-telers voor het eerst met succes hun aardappelen geleverd onder het kwaliteitsmerk PlanetProof.

De uitbetalingsprijzen voor gangbare consumptieaardappelen ongesorteerd op levering in week 9 variëren bij Agrico van 30,10 euro tot 50.77 euro per 100 kilo. Goed betaalde rassen zijn onder meer Erika in het vastkokend segment en Cerisa, een specialiteitenras. De saldo's van de verschillende rassen liggen tussen 11.000 en 19.000 euro per hectare.

Lage phytophthoradruk

Voor de biologische consumptieaardappelen geldt dat 2018 juist een gunstig jaar was vanwege de lage phytophthoradruk. Daardoor was het aanbod goed en was zelfs sprake van enige prijsdruk aan het begin van het seizoen, meldt Agrico. Dit herstelde zich in de tweede helft van het seizoen, ook door de mogelijkheden van meer export binnen Europa.

Voor ongesorteerde bio-aardappelen op levering in week 3 betaalt Agrico respectievelijk 40,33 euro en 40,45 euro per 100 kilo voor de robuuste rassen Carolus en Alouette. Voor het vastkokende ras Ditta komt de prijs op 45,97 euro per 100 kilo. De saldo's voor de biotelers liggen uiteen tussen 13.700 en 18.000 euro per hectare.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
Meer weer