Aardappeltermijnmarkt+stijgt+naar+19+euro
Nieuws
© Haijo Dodde

Aardappeltermijnmarkt stijgt naar 19 euro

Een gebrek aan neerslag in belangrijke Europese teeltgebieden zorgt ervoor dat de termijnnoteringen voor aardappelen van oogst 2019 weer flink omhoog schieten.

De EEX-termijnmarkt noteert vandaag voor aardappelen op levering in april 2020 een prijs van 19,20 euro per 100 kilo. Dat is de hoogste notering voor de aprilcontracten met aardappelen van oogst 2019.

De termijnmarkt wordt volledig beheerst door de weersverwachtingen. Met de verwachte neerslag daalde de notering vorige week nog naar een niveau van 15 euro, of zelfs iets lager. Maar na dit weekend blijkt dat in België, Duistland en Noord-Frankrijk nauwelijks neerslag van betekenis is gevallen. Dit is vooral ongunstig voor de groeiontwikkeling van aardappelen in de vroege teeltgebieden.

Vroege leveringen

Beursmakelaar De Vries & Westermann meldt dat de verwerkende industrie voor een groot deel al draait op aardappelen van oogst 2019. De vroege leveringen zijn vooral afkomstig uit Noord-Frankrijk en het Rijnland.

Op de effectieve markt in België worden prijzen gemeld van 20 tot 22 euro per 100 kilo. PotatoNL heeft nog geen aardappelen van de nieuwe oogst genoteerd.

• Bekijk de marktprijzen van consumptie- en pootaardappelen

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
Meer weer