Historisch+hoge+poolprijzen+Nedato
Nieuws
© Han Reindsen

Historisch hoge poolprijzen Nedato

Voor tafelaardappelen die in de pool zijn geleverd bij Nedato komen de gemiddelde bruto financiële opbrengsten uit op bijna 13.000 euro per hectare. Dat is historisch hoog, meldt de aardappelcoöperatie in Oud Beijerland.

Bij de presentatie deze week van de poolprijzen spreekt Nedato van een zeer bijzonder seizoen met opbrengsten die vanwege de droogte 15 tot 20 procent lager waren dan normaal. Bij Nedato kwamen de gemiddelde opbrengsten niet verder dan 40 ton per hectare.

Alle aardappelen in de afzetpools van Nedato vonden zonder problemen hun weg naar de afnemers. De tafelaardappelen waren eind mei al uitverkocht en de laatste aardappelen voor de verwerkende industrie zijn inmiddels ook vrijwel allemaal afgeleverd.

Effect van beregenen

De gemiddelde poolprijs voor tafelaardappelen komt bij Nedato uit op 33,50 euro per 100 kilo. De coöperatie wijst op de grote verschillen tussen telers en regio's en het effect van beregenen op het financiële resultaat. Bij de aardappelen voor de verwerkende industrie betaalt Nedato in de pool zonder voorverkoop gemiddeld 31,10 euro per 100 kilo. Dit is gemiddeld voor alle rassen en kwaliteiten en op levering in week 31.

Als grondstof voor de verwerkers scoort Agria in Nedato-pools het hoogst met een uitbetaling van 31,59 euro per 100 kilo. Voor Agria, die volgens de richtlijnen van Global Gap zijn geteeld, geldt bovendien een premie van 25 cent per 100 kilo.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  70 %
 • Maandag
  9° / -1°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer