Veldrobot+maakt+landbouw+milieuvriendelijker
Nieuws
© Han Reindsen

Veldrobot maakt landbouw milieuvriendelijker

Veldrobottechnologie, met een perfecte samenwerking tussen digitale en mechanisatie technologie, kan helpen bij een milieuvriendelijke land- en tuinbouw. Kennis is de sleutel tot dit soort processen.

Dat zei Arno Rucklelshausen van de Universiteit in Osnabrück op Agritechnica in Hannover. Als voorbeeld noemde hij onkruidbestrijding. Daarbij is het belangrijk om twee dingen te weten: om welk soort onkruid gaat het waar staat het precies?

De kennis over de onkruidsoorten en de positie ervan kunnen worden verkregen door het gebruik van beeldvormingssystemen en de interpretatie van de bijbehorende gegevens. De resultaten worden vervolgens gebruikt voor aansturing van een mechanische onkruidbestrijding. Deze werkwijze biedt een hoge mate van milieuwinst.

Verschuiving

Het begin van een verschuiving in gewasbescherming is in zicht, met grotere bedrijven zoals de Culti Cam van Claas of de AutoTrac Implement Guidance van John Deere. Deze fabrikanten combineren beeldvorming met mechanische onkruidbestrijding voor de traditionele landbouw. Denk ook aan de Garford Robocrop InRow Weeder voor onkruidbestrijding binnen de rijen.

De beeldvormingstechniek die op Agritechnica 2015 te zien was is uitgegroeid tot één van de belangrijkste innovatiegebieden. Dit jaar werden vijf producten op Agritechnica innovatieprijzen toegekend. Het gaat om systemen die op basis van meetgegevens en/of sensoren machines zo nauwkeurig mogelijk aansturen.

Gegevensbeheer

Een andere belangrijke technologie voor robotica-oplossingen heeft betrekking op gegevensbeheer, dat al van toepassing is op de hedendaagse landbouw. Toegang tot data - zoals landbouwmachines, proces- of weergegevens - is nog steeds niet volledig opgelost. Universele platforms voor gegevensuitwisseling zijn in opkomst.

Systeem geïntegreerde simulatie is een andere sleuteltechnologie voor veldrobots, omdat de brede variabiliteit van sensoren, omgevingen en situaties niet alleen door veldexperimenten kan worden gedekt. Bovendien kan de software direct worden overgebracht naar echte machines, waardoor simulatie een essentieel onderwerp is om te focussen op praktische oplossingen.

Een voorbeeld uit het onderzoek voor een autonome veldrobot met een nieuw ontwerp is BoniRob, een universeel robotplatform van Bosch/Amazone waarmee diverse bewerkingen zijn uit te voeren. Bij het MARS-onderzoeksproject van Fendt gaat het om het gebruik van kleine robots die in een zwerm met elkaar samenwerken.

Planten herkennen

De haalbaarheid van individuele plantenbehandeling (single crop farming) is aangetoond in verschillende onderzoeksprojecten. Onder andere Bayer en Bosch werken samen aan ultramoderne machines die individuele planten herkennen en gewasbescherming toepassen met verschillende selectieve herbiciden. De autonomie van bestaande trekkers is onlangs aangetoond door verschillende bedrijven, zoals CNH.

Veldrobottechnologie is geëvolueerd van producten in de onderzoeksfase tot de eerste prototypen. Op termijn zullen ze de landbouwmechanisatie aanzienlijk veranderen. Er is een groot potentieel - en ook een grote uitdaging – om met de introductie van intelligente veldrobottechnologieën duurzame landbouw te creëren die rekening houdt me milieu, economische en sociale aspecten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  27° / 20°
  80 %
 • Zaterdag
  25° / 19°
  80 %
 • Zondag
  26° / 18°
  60 %
Meer weer