Imants+Cultermatic+heft+bodemverdichting+op
Nieuws
© Eigen Foto

Imants Cultermatic heft bodemverdichting op

De Cultermatic van Imants is een nieuwe aangedreven woeler om bodemverdichting dieper dan 50 centimeter open te breken. De machinefabrikant uit het Brabantse Reussel presenteerde deze machine voor het eerst op Agritechnica.

Bijzonder is dat de Cultermatic, met twee werkbalken met elk vier woelpoten, wordt aangedreven door een aftakas. De voorste vier woelpoten bewegen naar voren als de vier achterste woelpoten naar achteren bewegen, waardoor de storende langen in de ondergrond doorbreken.

De werkbreedte van de Cultermatic is 3,20 meter en het benodigde vermogen minimaal 240 pk. De werkdiepte is maximaal 80 centimeter. Door het omhoog zetten van de glijplaten van de achterste woelpoten neemt het mixend effect toe. De machine is geschikt voor alle grondsoorten.

Herstellen

Wereldwijd is bodemverdichting een groot probleem. Naar schatting gaat elke dag circa 3.000 hectare goede landbouwgrond verloren door verdichting, vooral in landen als Zuid-Amerika en Centraal Afrika. Imants denkt dat de Cultermatic is te gebruiken om dit soort bodems te herstellen. De bewerking verbetert de water- en kunstmestefficiëntie. Dit helpt om erosie, overstromingen en/of aardverschuivingen te voorkomen.

Op Agritechnica presenteerde Imants ook de nieuwe 58-serie spitmachine, speciaal ontwikkeld voor lichte en middelzware kleigronden. Imants heeft een verscheidenheid aan technologieën voor het eerst in de 58-serie in gebruik genomen.

Wereldpremière

De 58-serie spitmachines heeft een tweezijdige kettingaandrijving en een dynamische regeling van de bedrijfssnelheid. Ook deze machine beleefde zijn wereldpremière op de beurs in Hannover. Voor de 58-serie is een werktuigendrager beschikbaar.

Volgens Imants wint de spitmachine steeds meer terrein in de Europese landbouw. Een spitmachine maakt de grond los, mengt en belucht deze, zonder dat de structuur wordt aangetast.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  27° / 20°
  80 %
 • Zaterdag
  25° / 19°
  80 %
 • Zondag
  26° / 18°
  60 %
Meer weer