Rauch+MultiRate+bespaart+tot+23+procent+kunstmest
Nieuws
© Rauch

Rauch MultiRate bespaart tot 23 procent kunstmest

Met het MultiRate-doseersysteem van Rauch zijn in totaal dertig secties afzonderlijk in en uit te schakelen. Tegelijkertijd is de doseersnelheid voor elke sectie afzonderlijk te regelen. Dit maakt een kunstmestbesparing tot 23 procent mogelijk.

Het MultiRate-doseersysteem van Rauch voor pneumatische kunstmeststrooiers is 's werelds eerste doseer- en distributiesysteem voor korrelvormige meststoffen voor kleinschalige en nauwkeurige plantenvoeding. Het systeem is op Agritechnica te zien.

Het doseersysteem voor de driepunts AERO 30.2 met een werkbreedte van 30 meter of de getrokken AERO GT 60.2 pneumatische kunstmeststrooier met een werkbreedte van 36 meter heeft dertig CAN-bus gestuurde doseer-eenheden. Elk deelbreedte voor meststoffen bestaat uit een compacte nokkenrad met een interne elektrische motor.

Met minimale insteltijden is het voor het eerst mogelijk om de toedieningssnelheid en de werkbreedte in een raster van 1 tot 1,2 meter in te stellen op de veldtoepassing voor het strooien van applicatiekaarten, strooien in bochten, strooien van geren, strooien op veldgrenzen en biotoopbescherming met hoge precisie.

Precieze informatie

Satellieten, cameradrones en sensoren verzamelen tegenwoordig precieze informatie over de biomassa, bodemgesteldheid en voedingsbehoeften van ieder perceel. Conventionele kunstmeststrooiers met een grote spreidings- en overlappende oppervlak aan de achterkant en de zijkant, kunnen deze alleen in zeer grove rasters over de gehele werkbreedte doorvoeren.

Pneumatische kunstmeststrooiers met MultiRate Control implementeren de informatie op een ideale manier. Plantenvoeding is zo op kleine schaal te optimaliseren. Dit zorgt voor minder kunstmestgebruik een verhoging van de opbrengst. Tegelijk is het goed voor bescherming van klimaat, bodem en water.

In combinatie met de task controller van de CCI1200 Isobus-terminal kunnen taakkaarten die op de terminal zijn geladen, worden gebruikt om de dertig individuele doseereenheden van het MultiRate-doseersysteem te besturen en de complexe veldcontouren en applicatiezones in hoge resolutie weer geven. Dit resulteert in een besparing van kunstmest tot 10 procent met tegelijk optimalisatie van plantenvoeding in gebieden met een hoge opbrengst.

Strooien in bochten

Tijdens het strooien in bochten betekenen de verschillende relatieve snelheden van de afzonderlijke secties op de boom ingesteld worden aan de hand van de gereden radius. Hiermee word overbemesting aan de binnenzijde en onderbemesting aan de buitenzijde voorkomen.

Door het selectief afsluiten van individuele uitlaatopeningen, worden biotopen in het veld zoals grond, vijvers, marginale stroken en stromend water – zelfs als ze zich in het midden van het perceel bevinden - beschermd tegen het strooien van kunstmest.

Het gebruik van afzonderlijke nokkenradsets maakt een nauwkeurige strooien in geren op zeer kleine plaatsen mogelijk. Met dertig secties zijn aanzienlijke bemestingsbesparingen mogelijk en worden opbrengstverminderingen door dubbele verstrooiing vermeden.

De goede kunstmestverdeling van de pneumatische strooier tot aan de veldgrens kan verder worden geoptimaliseerd door het toepassen van een grensstrooiplaat. Hierdoor is het mogelijk tot aan de veldgrens 100 procent te bemesten.

Elektrische aandrijvingen

Vergeleken met de tot nu toe gebruikte hydraulische aandrijvingen, hebben de nieuwe 48 Volt elektrische aandrijvingen een aanzienlijk hogere dynamische respons op snelheidsveranderingen. De elektrische aandrijving reageert zes keer sneller dan de hydraulische aandrijving. Dit betekent dat de verdeling van meststoffen nauwkeurig kan worden geoptimaliseerd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zaterdag
  23° / 14°
  20 %
 • Zondag
  22° / 14°
  50 %
Meer weer