Mercosur-deal is niet zwart-wit

'De grootste handelsovereenkomst die de EU ooit heeft gesloten', jubelde voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie op Twitter, nadat vorige week de Europese Unie enerzijds en Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay anderzijds de Mercosur-deal beklonken.

Mercosur%2Ddeal+is+niet+zwart%2Dwit
© ZLTO

Maar onder Nederlandse boeren en tuinders overheerst argwaan. De angst is groot dat Europa straks wordt overspoeld met grote hoeveelheden vlees (kip, rundvee, varkens) en suiker, terwijl die producten niet volgens Europese maatstaven tot stand komen.

Wie dan het onderspit delft, laat zich raden: de Europese boer en tuinder die aan steeds strengere wet- en regelgeving moet voldoen. De Europese Commissie sprak nog sussende woorden: 'Er worden geen concessies gedaan aan Europese eisen op het gebied van milieu, klimaat en dierenwelzijn.' Maar dat nam de zorgen niet weg.

De situatie is niet zwart-wit. De deal biedt ook kansen. Zuid-Amerika is een belangrijke leverancier van veevoer en dat veevoer bepaalt weer in hoge mate onze kostprijs van een kilo vlees of melk. Bovendien: de overeenkomst verruimt onze exportmogelijkheden van vooral kaas, melkpoeder en babyvoeding. De Nederlandse agrosector heeft sowieso belang bij een liberale wereldhandel: 60 tot 70 procent van onze producten gaat de grens over.

De angst is groot dat Europa straks wordt overspoeld met grote hoeveelheden vlees en suiker

Wim Bens, bestuurslid LTO Nederland

Overigens is Mercosur geen gelopen race: het Europees parlement en alle EU-landen moeten de deal nog goedkeuren. Dat ratificatieproces gaat veel tijd kosten. Dat biedt ruimte voor verbeteringen. Voor het maken van harde afspraken en het organiseren van strenge controles. Voor gunstige quota. Een mooie uitdaging voor LTO en Copa-Cogeca.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer