Ieder+zijn+mening%2C+wij+geven+de+feiten
Column
© ZLTO

Ieder zijn mening, wij geven de feiten

Het is hét fenomeen van deze tijd: iedereen heeft overal een mening over en kan die mening ook alom kwijt. Via sociale media, op radio en televisie, in kranten en tijdschriften. Populaire onderwerpen: klimaatverandering, Europese samenwerking, maar zeker ook de land- en tuinbouw.

Boeren en tuinders zijn producenten van voedsel en bewerken ruim de helft van het oppervlak van Nederland. Daarmee is de burger met een mening nooit ver weg. Dat is prima, zolang die mening op feiten is gebaseerd.

Juist daar gaat het vaak mis, zoals onlangs in een opinie in het Brabantse Dagblad. De schrijver repte over een 'megalomane groei' van het aantal koeien en legde een een-op-eenverband tussen het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en de 'zeer aanzienlijke teruggang' van insecten en 'decimering' van weidevogels.

Voor je het weet, nemen burgers deze beweringen voor waar aan. Ik heb dan ook een reactie geschreven die met objectieve cijfers de gedane uitspraken weerlegde. Het Brabants Dagblad gaf ruim baan voor dit weerwoord.

Boeren en tuinders, zoek de dialoog, samen met LTO

Wim Bens, bestuurslid LTO Nederland

Natuurlijk zal zo'n weerwoord niet meteen de opinie over onze sector veranderen. Tegelijk vind ik dat we niet alles over onze kant hoeven laten gaan. Beter gezegd: boeren en tuinders, zoek de dialoog, samen met LTO. Via sociale media, in kranten, op radio. Nodig mensen uit voor een bedrijfsbezoek, wees een goede gastheer.

Doe dat alles op een positieve manier: laat mensen met een andere mening in hun waarde, maar laat tegelijk de feiten spreken. En deel uw dilemma's, louter op een goednieuwsshow zit anno 2019 niemand te wachten. Op termijn gaat zo'n houding ons helpen, daar ben ik van overtuigd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 7°
  10 %
 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 12°
  60 %
Meer weer