Schoneveld+Breeding+klaar+voor+toekomst+met+Tesla+als+inspiratie
Nieuws
© Ruben Meijerink

Schoneveld Breeding klaar voor toekomst met Tesla als inspiratie

Ergens in de keten richting het eindproduct gaat het verhaal van het bloemzaadje verloren. Terwijl er zoveel moois te vertellen is. Met die insteek begon Schoneveld Breeding de PlantXperience, waar bezoekers het hele proces kunnen volgen.

Het kostte twaalf jaar aan procedures, maar in 2018 kon Schoneveld Breeding verhuizen naar de huidige locatie in Wilp. Het betekende voor het bedrijf niet alleen een forse stap in schaalvergroting, maar bood ook tal van mogelijkheden die op de oude stek in Twello niet konden.

Het bedrijf levert zaden van bloeiende potplanten aan kwekers van jonge planten en zit daarmee helemaal in het begin van de keten. 'Vanaf de jongepotplantenkweker gaat het verder tot aan de consument. Ergens in die keten gaat ons verhaal verloren', zegt Peter van de Pol. Hij nam in 2007 samen met echtgenote Daniëlle het bedrijf over van de familie Schoneveld.

Corridor en grote ramen

Om het verhaal achter het zaadje beter te kunnen vertellen, werd op de nieuwe locatie de zogeheten PlantXperience ingericht. Het hele ontwerp van de bedrijfslocatie is erop ingericht. 'De kantoren en ons laboratorium hebben grote lage ramen, en rondom de hele kas loopt een corridor. Daardoor kunnen bezoekers alles goed zien, zonder de medewerkers in hun werk te storen', legt Daniëlle van de Pol uit.

Jaar na jaar selecteren en kruisen we de beste mannetjes en vrouwtjes

Haar echtgenoot voegt toe: 'We laten als agrarische sector veel te weinig zien wat we doen. Wat voor mooie producten we hebben. Je hebt wel open dagen, maar eigenlijk zou je dat jaarrond moeten kunnen laten zien. Dat is wat wij nu doen.'

Bezoekers kunnen een rondleiding van een uur krijgen in het bedrijfspand, dat is ingedeeld als een boerderij. 'De kantine is het hart van het bedrijf, ons erf. Alle gebouwen er omheen, de receptie, het lab en de ruimte voor zaadtechniek zijn de schuren', aldus Daniëlle van de Pol.

Het perfecte plantje

Schoneveld Breeding vertelt met de PlantXperience graag over zijn duurzaamheidsinitiatieven. Peter van de Pol vergelijkt het bedrijf met Tesla, dat met zijn elektrische auto's een heel nieuw platform ontwikkelde. Op die manier heeft Schoneveld een eigen werkwijze ontwikkeld, waarbij wordt gewerkt aan het perfecte plantje.

'We passen het DNA van planten aan. We kruisen bijvoorbeeld plantweerbaarheidsgenen in, waardoor planten minder meststoffen nodig hebben. Dat verlengt bovendien het schapleven van een plant', aldus Van de Pol. 'Ook werken we aan de genetische opbouw van de plant. Daarmee kunnen we bijvoorbeeld de bladstand en de compactheid aanpassen. Dat heeft weer tot gevolg dat we minder chemische rem- en bestrijdingsmiddelen hoeven te gebruiken.'

Peter van de Pol vergelijkt het veredelen van planten met fietsen. 'Het gaat om kruisen en selecteren. Jaar na jaar selecteren we de beste mannetjes en vrouwtjes, en die kruisen we. Tot je het ultieme mannetje en vrouwtje hebt. Stel dat je een racefiets met een mountainbike kruist, krijg je een hybride fiets. Daar kun je vervolgens nooit meer een racefiets van maken. Daarin zit de bescherming van ons bedrijf. Een concurrent kan er niet zomaar mee aan de haal, daar gaat jaren overheen.'

Een bedrijf an sich

Bij de nieuwbouw werd een flink aantal duurzaamheidstoepassingen gerealiseerd. Zo zijn er elektrische deelauto's en een e-bike fietsplan, wordt het gebruik van fossiele brandstof beperkt, reststoffen teruggewonnen en is er een 100 procent gesloten waterkringloop. 'Dat is bijna een bedrijf an sich', zegt Peter van de Pol.

Regen wordt opgevangen in twee waterbassins. Via een silo wordt het water gezeefd en ontsmet en belandt het vervolgens in een van de veertien meststofbakken. Elke bak heeft zijn eigen recept. Via ondergrondse leidingen gaat het water vervolgens naar de kassen, waar het middels een eb-vloed systeem van onderaf aan de planten wordt toegediend.

Met deze gesloten waterkringloop loopt het bedrijf voor op wetgeving die in 2027 ingaat. Voor Peter van de Pol een logische keuze. 'Duurzaamheid is voor ons ook volhoudbaarheid. Daarmee bedoel ik dat ik het bedrijf beter over wil dragen aan de volgende generatie dan ik het kreeg overgedragen. En ik hoop dat die generatie daarna het ook weer beter overdraagt.'

Schoneveld Breeding heeft in Wilp in totaal bijna 200 werknemers. In Tanzania is daarnaast een vestiging voor de bloemzaadproductie waar 180 mensen werken. Volgens Van de Pol is er flink geïnvesteerd in het Afrikaanse land, ook op maatschappelijk vlak. 'Veel medewerkers daar konden niet lezen en schrijven. Daarom hadden we in onze kas geen nummers of namen bij de planten, maar plaatjes. Medewerkers moesten dan bijvoorbeeld de roze olifant met de gele giraffe kruisen.' Inmiddels heeft Schoneveld Breeding er een schooltje opgezet, waar men behalve lezen en rekenen bijvoorbeeld ook leert werken met Excel.

Weer

 • Donderdag
  17° / 13°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 13°
  50 %
 • Zaterdag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer