Werkgroep%3A+leverbot+nog+laat+besmettelijk
Nieuws
© Wikipedia

Werkgroep: leverbot nog laat besmettelijk

In bepaalde gebieden in West-, Midden- en Noordoost-Nederland is de kans op leverbotinfectie nog aanwezig. Hier zijn laat besmettelijke cysten afgezet.

Ondanks de vele leverbotslakken in het voorjaar, daalde door de droogte in mei, juni en juli het aantal slakken in augustus tot een zeer laag niveau.

In de strook van Midden-Utrecht naar Noordoost-Groningen zijn vanaf half september de besmettelijke cysten op het gras afgezet, meldt Werkgroep Leverbotprognose.

In West-Nederland is pas in oktober een toename van het aantal slakken waargenomen. Het percentage besmette slakken steeg duidelijk en er zijn vanaf half oktober besmettelijke cysten op het gras afgezet.

Hoge temperaturen

Door de hoge temperaturen tot diep in november kan deze ontwikkeling tot laat in het jaar doorgaan en leiden tot een matige infectie in deze gebieden. Vooral in Zuid- en West-Nederland was het zeer droog gedurende de zomer.

Na augustus nam de neerslag toe en de verdamping af. Door de tot nu toe hoge temperaturen in november kunnen besmettelijke cysten tot laat in het jaar op het gras worden afgezet.

Rundveehouders die hun dieren laat hebben opgestald, maar vooral schapenhouders, moeten rekening houden met een late maar matige leverbotbesmetting.

Behandeling

Werkgroep Leverbotprognose adviseert om op bedrijven waar vorig jaar een leverbotbesmetting plaatsvond te controleren of de schapen een infectie hebben opgelopen.

Dat is mogelijk door middel van bloedonderzoek van minimaal vijf lammeren ouder dan vijf maanden en na begin januari ook via mestonderzoek. Op bedrijven met verhoogde waterstand en waterinlaat kan een behandeling voor schapen noodzakelijk zijn.

Diagnose

Verder adviseert de werkgroep om rundvee alleen te behandelen als een diagnose is gesteld. Om een leverbotbesmetting te voorkomen, is het verstandig om schapen in de winter te weiden op hooggelegen en goed ontwaterde percelen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 13°
  60 %
 • Vrijdag
  14° / 9°
  70 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  50 %
Meer weer