Greppelfrezen om leverbot te bestrijden

Met de huidige weersomstandigheden kan greppelfrezen helpen bij het verkleinen van de overlevingskansen van de leverbotslak. GD stuurde woensdag de eerste leverbotalert uit.

Greppelfrezen+om+leverbot+te+bestrijden
© GD

Een leverbotalert is een digitale melding met actuele informatie over leverbot en het leverbotrisico in Nederland.

De algemene leverbotalert van deze maand gaat over greppelfrezen. Door greppels op het juiste moment in een droge periode te frezen komen de geïnfecteerde leverbotslakken op de hoger gelegen weidestroken terecht.

Door de droogte op deze hoger gelegen weidestroken sterven de geïnfecteerde slakken, nog voordat ze de besmettelijke cysten hebben afgezet op het gras. Dit doorbreekt de leverbotcyclus en kan daardoor een leverbotbesmetting bij het vee voorkomen. In het najaar wordt de bedrijfsspecifieke alert (per viercijferig postcode) verzonden.

Als praktische aanvulling op de bestaande onderzoeken en op de leverbotprognoses heeft GD, samen met de Nederlandse Zuivel Organisatie en LTO Nederland, de leverbotalert ontwikkeld.

Afweerstoffen

Er zijn algemene alerts die praktische tips geven over het beheersbaar maken van leverbot en er zijn de bedrijfsspecifieke alerts over het actuele leverbotrisico per viercijferige postcode. Voor een leverbotadvies op maat, kunnen melkveehouders leverbot monitoren via het GD tankmelkonderzoek. Hiermee wordt eenmaal per jaar de tankmelk onderzocht op afweerstoffen tegen leverbot.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  25° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  27° / 16°
  60 %
 • Vrijdag
  23° / 14°
  50 %
Meer weer