Jammer%2C+die+boycot
Column
© Twan Wiermans

Jammer, die boycot

'We boycotten de conferentie om geen legitimiteit te verlenen aan een debat en een beleid dat het niet verdient.' Een quote uit een persbericht van de grootste ngo's die in Brussel actief zijn. Ze refereren hier aan de jaarlijkse landbouwconferentie van de Europese Commissie.

Die vond vorige week plaats. Volgens de ngo's heeft de Commissie geen oog voor klimaatverandering en de dalende trend in biodiversiteit. De conferentie had hieraan geen specifieke sessie gewijd. Daarnaast was er geen spreker vanuit de ngo's uitgenodigd. Dat had inderdaad wel gemoeten voor een goede balans in het debat.

Geen silver bullet

Op de conferentie werd wel veel gesproken over hoe digitalisering en technologische innovaties kunnen bijdragen aan het reduceren van gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen, water, broeikasgasemissies en dierenwelzijn verbeteren. En ja, dit is niet de 'silver bullet', maar wel een deel van de oplossing met betrekking tot de uitdagingen die er zijn in het streven naar een duurzamer productiemodel als je het mij vraagt.

De reactie van de ngo's in hun persbericht: 'De conferentie is een slechte dienst voor de boeren zelf die niet geholpen worden uit het doodlopende model van conventionele landbouw, maar hightech gadgets krijgen aangeboden terwijl de aarde brandt.'

Tegen technologie

Hieruit leid ik af dat ngo's tegen technologie zijn. Ik vroeg me af waarom en las daarom hun GLB position paper. Hierin staat dat efficiëntiebesparing (ik neem aan dat ze hier doelen op bijvoorbeeld efficiënt gebruik van water, gewasbeschermingsmiddelen et cetera) geen doel van het GLB mag zijn omdat dit juist weer kan leiden tot schaalvergroting. Ze verwijzen naar een voorbeeld uit Spanje waarbij een efficiëntere irrigatie juist leidde tot een verdrievoudiging van het oppervlak geïrrigeerde grond (en dus meer watergebruik).

Echter, in ons kleine postzegellandje is schaalvergroting tegenwoordig niet of nauwelijks mogelijk. Dus waarom dan niet de voordelen van technologische innovaties hier wel ruimhartig omarmen?

Polarisatie

Dit is natuurlijk maar één voorbeeld in de discussie hoe we met zijn allen streven naar een zo duurzaam mogelijk productiemodel, want dit willen we allemaal. Over de manier waarop en de snelheid richting dit doel verschillen de meningen.

Ik zou graag zien dat de polarisatie binnen het landbouwdebat verdwijnt zodat we gezamenlijk kunnen zoeken naar een compromis waarbij landbouw en milieu hand in hand gaan. Ik vond het daarom jammer dat de ngo's niet aanwezig waren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  20 %
Meer weer