Oktober 2019

Jaaroverzichten, goede voornemens en een blik vooruit. Tradities voor de decembermaand. Maar oktober vind ik ook een goed moment.

Oktober+2019
© Twan Wiermans

In oktober 2019 zijn de Britten officieel uit de Europese Unie, zit er een nieuw Europees Parlement, een nieuwe Europese Commissie en waarschijnlijk een nieuwe landbouwcommissaris. Allemaal veranderingen die in meer of mindere mate van invloed zullen zijn op de positie van boeren en tuinders in Europa.

Inmiddels is de geruchtenmolen in de Brusselse wandelgangen op gang gekomen. We kunnen voorzichtig concluderen dat de kans dat Phil Hogan volgend jaar opnieuw aan het roer zal komen te staan van het Europese landbouwbeleid, niet groot is. Wat krijgen we ervoor terug? Een Française, een Spanjaard of misschien iemand van de Balkan? Het is allemaal mogelijk.

Ik wil de toekomstige landbouwcommissaris bij voorbaat niet afschrijven, maar Hogan zal moeilijk te evenaren zijn. Zoals Léon Faassen vorige week in zijn column al opmerkte: Hogan begrijpt wat er speelt, ondanks de verschillen tussen lidstaten. Bovendien bezocht hij, na zijn vaderland Ierland, ons land het vaakst gedurende zijn ambtsperiode. De Nederlandse land- en tuinbouw met al zijn kennis, expertise en innovatie heeft zeker invloed gehad op het beleid van Hogan.

In oktober 2019 zijn de Britten officieel uit de Europese Unie, zit er een nieuw Europees Parlement, een nieuwe Europese Commissie en waarschijnlijk een nieuwe landbouwcommissaris

Tsjerk Terpstra, lobbyist voor LTO Nederland bij de Europese instellingen in Brussel

De kans is aanwezig dat de nieuwe landbouwcommissaris, afhankelijk van het land van afkomst, een andere visie zal gaan nastreven.

Daarnaast is het afwachten wat de rol van de politiek zal zijn. De afgelopen twee jaar hebben verkiezingen in onder andere Duitsland, Frankrijk, Italië, maar ook Nederland laten zien dat populistische partijen meer macht naar zich toetrekken.

Wat ook opvalt, is de opkomst van groene partijen. Dit is niet per direct nadelig, maar vaak hebben deze partijen wel een ander idee bij hoe we het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) verder moeten verduurzamen. Vaak botst dit met de visie van de landbouwsector.

Zullen deze politieke ontwikkelingen ook hun weerspiegeling vinden in de samenstelling van het nieuwe Europees Parlement volgend jaar?

In welke mate dit alles de Nederlandse positie zal beïnvloeden, is afwachten. En dan hebben we het nog niet eens over brexit gehad. Waar we wel rekening mee moeten houden, is dat onze vertrouwde partner aan de overkant van het kanaal ons niet meer zal kunnen ondersteunen. Brexit is volgend jaar ook echt brexit.

Het wordt een spannend en uitdagend jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer