Boots on the ground

Daar zit ik dan! Na ruim drie jaar te hebben gewerkt in het Europees Parlement, ben ik sinds drie weken de nieuwe lobbyist van LTO Nederland in Brussel. Een fantastisch mooie uitdaging waar ik veel zin in heb. Landbouw zal namelijk hoog op de agenda staan in Brussel de komende jaren, met als belangrijkste agendapunt de hervormingen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Boots+on+the+ground
© Gertjan van der Wal

Vorige week presenteerde de Europese Commissie een document met daarin haar ideeën over hoe het toekomstige landbouwbeleid eruit zou moeten zien. Opvallend was dat de Commissie toegeeft dat de huidige wet- en regelgeving vaak te gedetailleerd is waardoor de boer en tuinder te weinig vrijheid wordt geboden om met zijn of haar kennis en expertise invulling te geven aan het beleid.

'Farmers are our boots on the ground', zoals landbouwcommissaris Phil Hogan het mooi verwoordde. Het zijn de boeren en tuinders die dag in dag uit op het land werken en voor hun dieren en gewassen zorgen. De Europese Commissie wil de lidstaten (dus ook Den Haag) daarom meer ruimte bieden om het beleid naar eigen inzicht in te vullen. Een mooie gedachte, maar hoe zorgen we ervoor dat de kennis en expertise van de boer straks ook daadwerkelijk in wetgeving wordt omgezet?

De verbinding met de samenleving is daarvoor naar mijn mening van essentieel belang. Onderwerpen als klimaat en biodiversiteit komen hoog op de agenda te staan en de maatschappelijke betrokkenheid bij deze thema's groeit. Door je als landbouwsector slim te positioneren kan je die maatschappelijke betrokkenheid voor je laten werken. Boeren zijn namelijk niet het probleem, maar een deel van de oplossing.

En ik geloof daar ook echt in, want er is zoveel moois te vertellen over de Nederlandse agrarische sector. Efficiënt, duurzaam, innovatief en van wereldklasse zijn zomaar een aantal termen die je vaak voorbij hoort komen en waarvan ik weet dat ook Phil Hogan dat onderschrijft. Het is belangrijk deze boodschap uit te blijven dragen.

Met dit in mijn achterhoofd ben ik uiterst gedreven om de mouwen extra hoog op te stropen om samen met mijn collega's en de kennis en ervaring die ik de afgelopen jaren al heb opgedaan in Brussel, vol te gaan strijden voor de Nederlandse trots en passie die door jullie, boeren en tuinders van Nederland, wordt uitgestraald.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer