Meer+vrijheid+met+minder+geld%3F
Column
© Gertjan van der Wal

Meer vrijheid met minder geld?

De Brusselse agenda zal in 2018 goed gevuld zijn. Dit is niet altijd zo geweest de afgelopen periode. Door het beleid van de Europese Commissie (EC) is het aantal voorstellen voor nieuwe regelgeving fors gedaald.

Vooral op landbouwgebied kwam er nauwelijks nieuwe EU-wetgeving. Dat wordt in 2018 anders met de aftrap van de hervormingen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Allemaal leuk en aardig, maar hoeveel geld gaat de EU voor het toekomstige landbouwbeleid reserveren? Een veelgestelde vraag binnen de Europese wijk in Brussel, waar we 29 mei een antwoord op zullen krijgen. Dan presenteert de EC de Europese meerjarenbegroting, ook wel MFK genoemd. Hier wordt duidelijk hoe de EU haar budget wil verdelen over de verschillende beleidsterreinen vanaf 2020.

Door het vertrek van het Verenigd Koninkrijk, nieuwe prioriteiten als migratie en veiligheid en de toenemende maatschappelijke druk op het landbouwbudget moeten we serieus rekening houden met een lagere begroting. Dit is de politieke realiteit. Landbouwcommissaris Phil Hogan waarschuwde hier al eerder voor en riep landbouworganisaties op om samen met hem op de bres te springen om het huidige budget te behouden. LTO Nederland steunt hem hierin.

Minder inkomenssteun

Er komen echter steeds meer concrete berichten dat het budget zal worden gekort. Dat betekent onder meer minder inkomenssteun. Het effect daarvan op het inkomen van de boer hangt af van het nieuwe landbouwbeleid dat naar verwachting vlak na het MFK zal worden gepresenteerd. De Europese Commissie streeft naar een meer doelgericht beleid zonder voorschrijvende, complexe regels. Een goede zaak!

Wanneer de EC dit waar kan maken en het boerenverstand meer zijn gang laat gaan, zou dit kunnen leiden tot minder regeldruk waardoor de boer meer vrijheid heeft om te ondernemen. Nederlandse boeren kunnen dit als de beste. Dit zien we terug in de cijfers. Nederlandse boeren zijn gemiddeld gezien al veel minder afhankelijk van Brusselse steun dan hun Europese collega's door bijvoorbeeld meer waarde toe te voegen aan hun producten. Met hun expertise en innovatief vermogen kunnen ze hun concurrentiepositie versterken en meer inkomen uit de markt halen.

Uiteraard moeten we er dan wel op toezien dat deze vrijheid niet zal worden misbruikt om nationale belangen te beschermen. Het heet niet voor niets het 'gemeenschappelijk' landbouwbeleid.

Boots on the ground
Boots on the ground 06-12-2017

Weer

 • Zondag
  24° / 16°
  50 %
 • Maandag
  23° / 16°
  50 %
 • Dinsdag
  23° / 15°
  70 %
Meer weer