Brexit+%E2%80%93+de+klok+tikt%21
Column
© Twan Wiermans

Brexit – de klok tikt!

Over iets meer dan een jaar is het zover. De Britten verlaten de Europese Unie. Op 30 maart 2019 zal Londen de blauw met gele sterren gevulde vlag hebben neergehaald.

De vraag is hoe. Gaan we als vrienden uit elkaar of wordt het een keiharde collisie en wordt de vlag ritueel verbrand om het terugwinnen van de Britse soevereiniteit te symboliseren?

Vorige week hield de Britse premier Theresa May weer een toespraak. Het Verenigd Koninkrijk wil niet in de douane-unie blijven onder de huidige voorwaarden. In plaats daarvan wordt ingezet op een 'douane partnership', maar hoe dat er precies uit moet zien is onduidelijk.

Voor zo'n douane partnership zal je tijd uit moeten trekken. Dit kan niet van de ene op de andere dag worden ingevoerd. De vraag is of de Britten in de tussentijd wel in de douane-unie blijven.

De exportwaarde die jullie als boeren en tuinders genereren, is van groot belang en we moeten voorkomen dat de lasten uiteindelijk op het boerenerf terechtkomen

Tsjerk Terpstra, lobbyist voor LTO Nederland bij de Europese instellingen in Brussel

Daarnaast zei May dat de Britten uit de interne markt zullen stappen. Het vrije verkeer van goederen zal stoppen, maar aan de andere kant wordt er ook op gezinspeeld om handelsbelemmeringen zoveel mogelijk te beperken.

De Britse premier gaf aan dat de productstandaarden in het Verenigd Koninkrijk substantieel hetzelfde zullen blijven als in de Europese Unie. Dit klinkt positief, maar zolang er niets op papier staat, blijven we hierover in het ongewisse.

De politieke situatie in Groot-Brittannië speelt hierin een grote rol. De sociaaldemocratische Labourpartij van Jeremy Corbyn stuurt juist wel aan op een verblijf in de douane-unie. En ook in de Conservatieve Partij van Theresa May zouden hier voorstanders voor zijn te vinden. Met de flinterdunne meerderheid die de coalitie van May heeft in het Britse Lagerhuis, zou dit haar positie ernstig kunnen verzwakken.

Ondertussen kunnen we niet achteroverleunen en wachten op wat komen gaat. Het is van groot belang om de stem van de landbouw te laten horen in het debat. De exportwaarde die jullie als boeren en tuinders genereren, is van groot belang en we moeten voorkomen dat de lasten uiteindelijk op het boerenerf terechtkomen.

We zijn constant in overleg met overheden en werken daarbij samen met andere Europese boerenorganisaties. Binnenkort komt de Britse boerenbelangenorganisatie National Farmers Union bij ons op bezoek in Den Haag.

We zullen de Brexit gaan voelen, maar het is het strijden waard om de mate waarin het pijn gaat doen zoveel mogelijk te beperken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer