Veel belangstelling voor sla- en koolsoorten

De Open Dagen bij zaadfirma Syngenta werden afgelopen week, ondanks de weersomstandigheden, goed bezocht. Er was veel belangstelling voor onder meer de diverse sla- en koolsoorten. Daarnaast werd een nieuwe oogstmachine voor kool gedemonstreerd.

In het Noord Hollandse Wervershoof bezochten drie dagen lang een groot aantal nationaliteiten de proefvelden. Kool- en sla-expert Cees Allaart van Syngenta is tevreden over de internationale belangstelling. 'Wij zijn wereldwijd één van de grootste leveranciers van zaad voor kool en sla. En we zitten nooit stil qua ontwikkeling. Dus komen er vrijwel elk jaar nieuwe rassen op de markt.'

Vooral op het gebied van de koolrassen zijn er stappen gemaakt die volgens Cees Allaart een andere werkwijze voor de teler mogelijk maken. 'We hebben rassen ontwikkeld die minder groeidagen hebben. Die kun je vanaf half maart planten en na zo'n 93 dagen heb je kolen van tussen 2 en 2,5 kilo. Klaar voor de oogst. Je kunt dan met diverse plantingsschema's werken tot de langste dag. En daarna de rest van het jaar verder telen met de traditionele bewaarrassen.'

Geen snijders nodig

Voor het oogsten van kool werd tijdens de Open Dagen een nieuwe machine gepresenteerd. 'Deze ASA-Lift is pas zaterdag uit de fabriek gerold en heeft nog wel wat kleine aanpassingen nodig. Maar verder werkt het systeem tijdens de proef erg goed. De opvoerband is veel hoger geworden waardoor je een beter kistenvulsysteem kunt toepassen. Het werk in de schuur, dus het schoonmaken van de kool, is gelijk beleven. Maar je hebt met deze machine geen snijders meer nodig.'

Weer

 • Donderdag
  17° / 13°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 13°
  50 %
 • Zaterdag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer