Koninklijke+onderscheiding+voor+directeur+BO+Akkerbouw
Nieuws
© Peter Smit

Koninklijke onderscheiding voor directeur BO Akkerbouw

Matthé Elema uit ’s-Gravenzande heeft bij zijn afscheidssymposium van de Brancheorganisatie Akkerbouw op 25 september een Koninklijke onderscheiding ontvangen.

De versierselen behorende bij Ridder in de Orde van Oranje-Nassau werden hem opgespeld door locoburgemeester Pieter Varekamp. Elema heeft zich in totaal voor zo'n twintig bestuurlijke functies ingezet.

Elema was in de periode 1981-2015 als ambtelijk secretaris achtereenvolgens werkzaam bij het Productschap Granen, Zaden en Peulvruchten (later het Productschap Akkerbouw), het Productschap Diervoerder en het Hoofdproductschap Akkerbouw. Hij speelde een belangrijke rol bij de verbetering van het functioneren van de diverse akkerbouwketens in Nederland.

Colletieve taken

Toen de afzonderlijke productschappen in 2014 werden opgeheven zochten vertegenwoordigers uit de akkerbouwsector onder leiding van Elema naar een manier om de collectieve taken van de bedrijfskolom te borgen en in de toekomst voort te kunnen zetten. In 2015 werd daarom de Brancheorganiatie (BO) Akkerbouw opgericht. Onder zijn leiding zagen ook onderliggende brancheorganisaties voor 'Granen', 'Suiker', 'Aardappelen' en 'Overige landbouwgewassen' het levenslicht.

Deze brancheorganisaties werden als eerste als nieuwe landbouwbrancheorganisatie door de Minister van Economische Zaken erkend. Verder werkte hij een collectief gefinancierd onderzoeksprogramma uit zodat onderzoek en innovatie in de landbouw voortgang konden blijven vinden.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat heeft deze programma's voor de brancheorganisatie 'Granen' en 'Suiker' verbindend verklaard waardoor de sectoren als eerste in Nederland een collectief onderzoeksprogramma mochten starten.

Weer

 • Woensdag
  22° / 15°
  75 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  65 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer