Melkprijs komt lager uit dan vorig jaar

De berekende voorschotmelkprijzen komen in augustus 2019 uit op gemiddeld 33,36 euro per 100 kilo standaardmelk. Een daling van 0,07 euro ten opzichte van de vorige maand. De gemiddelde melkprijs in augustus 2019 ligt 0,96 euro ofwel 2,8 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar.

Melkprijs+komt+lager+uit+dan+vorig+jaar
© Twan Wiermans

Dit blijkt uit de Internationale melkprijsvergelijking van LTO.

De melkprijzen van de meeste zuivelondernemingen zijn niet gewijzigd. Dat het gemiddelde is gedaald komt vooral door de prijsverlagingen van de Ierse ondernemingen Dairygold en Glanbia. Beide melkprijzen zijn met 1 euro per 100 kilo verlaagd. Ook Müller (- 0,4 euro) en Danone (- 0,1 euro) hebben hun prijzen verlaagd.

Ierland

De berekende melkprijs van Saputo Dairy UK is met 0,6 euro per 100 kilo verlaagd, maar dit komt volledig doordat de waarde van het Britse pond ten opzichte van de euro is gedaald. Uitgedrukt in pence per liter en exclusief seizoenstoelagen en -kortingen is de melkprijs van Saputo Dairy UK vanaf februari dit jaar niet gewijzigd. Ook in september en oktober blijft deze melkprijs ongewijzigd.

De prijsstijging van Sodiaal komt volledig door de hogere seizoenstoeslag in augustus.

Fonterra

De daling in de berekende melkprijs van Fonterra komt geheel door de lagere koers van de Nieuw-Zeelandse dollar. De melkprijs is gebaseerd op de meest recente melkprijsprognose voor het lopende seizoen 2019-2020.

Zuivelanalist Willem Koops van ZuivelNL schat in dat ook de komende maanden de melkprijzen weinig zullen veranderen. 'Meerdere ondernemingen, waaronder Arla en FrieslandCampina, hebben aangekondigd de melkprijzen in september niet te zullen wijzigen. Voor oktober verlaagt Arla de prijzen minimaal.'

Nulgroei

De EU melkaanvoer liet na de bijna nulgroei in mei en juni een kleine stijging van 0,4 procent zien in juli. Cumulatief lag de EU-melkaanvoer tot en met juli 2019 0,3 procent hoger dan in dezelfde periode in 2018. Duitsland, Frankrijk en Nederland laten al geruime tijd een daling zien. De melkaanvoer in Ierland blijft daarentegen sterk toenemen. In juli werd een toename van ruim 10 peocent gerealiseerd, net zoals in de periode januari tot en met juli.

De melkproductie in de andere, mondiaal belangrijke zuivelexporterende landen liet in juli een wisselend beeld zien. In de VS en Argentinië bleef het volume gelijk aan vorig jaar. Australië en Uruguay noteerden wederom een sterke daling. Nieuw-Zeeland realiseerde een groei van bijna 5 procent in de seizoensmatig lagere productiemaand juli, verder herstellend na een periode van krimp in de maanden maart tot en met mei.

Door de stagnatie in de eerste zeven maanden van 2019 bleef het geaggregeerde groeicijfer van de belangrijke zuivelexporteurs (inclusief de EU) in deze periode negatief: -0,3 procent.

Boterprijzen

De boterprijzen lieten vanaf medio mei tot half augustus een dalende lijn zien. Halverwege augustus ontstond er een bodem in de botermarkt, ondersteund door de opwaartse beweging in de roomprijzen en een voorzichtige toename in de vraag. Sindsdien is het prijsniveau langzaam omhooggegaan. De notering van mager melkpoeder is, na de lichte terugval in juni, sinds juli verder gestegen.

In september liepen de prijzen versneld op door de onveranderd goede vraag en het enigszins beperkte aanbod. 'Op de markt voor volle melkpoeder is nog altijd weinig activiteit. Als gevolg van de hogere vet- en eiwitprijzen, liep de notering van vol melkpoeder in september weer wat op', aldus Koops.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer