'Remkes zet pluimveehouderij in de uitverkoop'

De adviezen van commissie-Remkes zijn in de ogen van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) niet anders uit te leggen dan een sanering en verdere uitholling van een wereldwijd gerespecteerde en toonaangevende sector.

%27Remkes+zet+pluimveehouderij+in+de+uitverkoop%27
© Marije Stomps

Volgens de pluimveehouderijvakbond zet oud-minister Johan Remkes met zijn advies de veehouderij in de uitverkoop. 'In het verkeer moet op bepaalde wegen langzamer worden gereden, mits dat positief aantoonbaar effect in Natura 2000-gebieden oplevert. Maar de rekening voor een falend natuur- en stikstofbeleid van de Rijksoverheid wordt verder volledig op het bordje van de veehouderij gelegd.'


Dat gebeurt met een aanpak die varieert van een warme sanering, afroming van reeds vergunde bedrijfsomvang tot het afdwingen van verplicht toepassen van stikstof reducerende maatregelen (met afroming) of (gedwongen) bedrijfsbeëindiging, stelt de NVP. 'Men gaat zelfs zover te adviseren strikt legale bedrijven de vergunning te ontnemen.'

Linkse tij keren

De vakbond vertrouwt erop dat landbouwminister Carola Schouten en de Tweede Kamer zich goed beraden op de reikwijdte en gevolgen van deze adviezen. De NVP vraagt de politiek 'het linkse tij te keren, zodat boeren en voedsel van eigen bodem behouden blijven voor Nederland'. De pluimveehouderij past volgens de vakbond heel goed naast een verantwoordelijk natuurbeheer.


'Maar dat laatste kan niet tegen elke prijs worden afgedwongen. Het gaat nu in Nederland economisch nog zeer goed, maar met het wegvallen van veel banen in en rond de veehouderij kon een verloedering van het platteland wel eens het volgende urgente probleem worden', stelt de NVP.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 8°
  80 %
 • Zondag
  11° / 2°
  10 %
 • Maandag
  11° / -2°
  0 %
Meer weer