Strolaag beschermt peen tegen de vorst

Loonbedrijf van Dun uit Rutten dekte dinsdag bij Dedemsvaart een perceel peen af met een strolaag. Die beschermt de peen tegen de vorst.

De eerste ronde wordt er 20 ton stro per hectare op het perceel gebracht. Binnenkort komt er een laag plastic over en daarna nog een keer 20 ton stro per hectare. 'Ja dat is behoorlijk veel', ziet Jan Bos van Loonbedrijf van Dun. 'Bij tulpen is meestal vijf ton genoeg tegen slempen. Maar zoals hier tegen de vorst heb je wel 40 ton nodig.'

De peen wordt aan het eind van de winter geoogst. 'De peen die straks geoogst gaat worden is uitermate geschikt voor de verse markt. Dit is waarschijnlijk nog een betere oplossing als uit de koeling.'

Voor het onderdekken van gewassen wordt dezelfde strodekker gebruikt als bij de tulpen. Bos: 'Strobalen worden er met de voorlader opgezet. En de machine verspreid het stro netjes en egaal over het bed heen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer