Krimpenerwaard+beheerd+door+landbouw+%C3%A9n+natuur
Nieuws
© Koen van Wijk

Krimpenerwaard beheerd door landbouw én natuur

Natuur- en landbouworganisaties in de Krimpenerwaard richten samen een collectief op om vanaf 2021 nieuw ontwikkelde natuur te beheren.

Om zover te komen, worden kwartiermakers aangesteld die ervoor gaan zorgen dat het collectief in 2021 officieel kan starten. Het gaat om 2.250 hectare nieuwe natuur. In een eerder scenario zou het beheer alleen bij de terreinbeherende organisatie liggen.

Een deel van de natuur is al aangelegd en wordt beheerd door boeren, particuliere grondeigenaren, pachters en het Zuid-Hollands Landschap (ZHL). Meer natuur betekent nog meer beheerders, onder wie boeren en particulieren die zelf de natuur op hun eigen grond gaan onderhouden.

Vier partijen

Onlangs werd hiervoor een intentieverklaring door vier partijen ondertekend: Natuurcoöperatie Krimpenerwaard, ZHL, Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard en Stichting Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer Weidehof Krimpenerwaard.

De Weidehof vertegenwoordigt op haar beurt weer drie organisaties: het Agrarisch Jongeren Kontakt Krimpenerwaard, LTO Noord-afdeling Krimpenerwaard en de Vereniging voor Duurzame Waterbeheersing en Landbouw in de Krimpenerwaard.

Bestemmingsplan

In lijn met de oprichting van het collectief ligt de inwerkingtreding van het bestemmingsplan Natuurgebieden Veenweiden Krimpenerwaard. Hiertegen waren verzoeken om een voorlopige voorziening ingediend, maar die zijn op 11 september door de Raad van State afgewezen.

Dat is goed nieuws voor de realisatie van de natuuropgave (Natuurnetwerk Nederland) in de Krimpenerwaard. Het bestemmingsplan heeft als doel de natuurwaarden die kenmerkend zijn voor het veenweidenlandschap, terug te brengen in de Krimpenerwaard. Door de uitspraak van de rechter kunnen ook grondeigenaren in het gebied verder met het uitwerken van hun natuurplannen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  5° / 0°
  10 %
 • Zondag
  4° / -1°
  20 %
 • Maandag
  4° / 0°
  40 %
Meer weer