Limburgse+telers+doneren+fruit+aan+Sri+Lanka
Reportage
© Twan Wiermans

Limburgse telers doneren fruit aan Sri Lanka

Maris en Elly Janssen uit Aalbeek gooiden het roer om, namen afscheid van een groot deel van hun appelpercelen en investeerden in de kersen- en perenteelt. Daarnaast doneren ze fruit om ouderen in Sri Lanka te helpen.

De familie Janssen uit Aalbeek mag met recht een fruitteeltfamilie worden genoemd. Maris Janssen en zijn vrouw Elly zijn namelijk de vijfde generatie aan het roer van het bedrijf. 'Aanvankelijk hadden we ook melkvee, maar in 1995 is het bedrijf opgesplitst. Mijn broer zette de melkveetak voort, ik ging verder in het fruit', vertelt Maris Janssen (52).

Met een oppervlak van 15 hectare is het areaal nog vrijwel hetzelfde als midden jaren negentig. 'Wel hebben we gaandeweg de accenten verlegd. Hadden we aanvankelijk zo'n 12 hectare appels, nu is dat nog maar de helft. We breidden de laatste jaren fors uit in peren en kersen. Hiervan hebben we respectievelijk 6 en 2 hectare. Ook omvat ons bedrijf nog enkele tunnels met aardbeien.'

De belangrijkste reden voor deze koerswijziging schuilt in het feit dat Janssen weinig toekomst ziet in de appelteelt. 'De appelprijzen zijn al jaren beneden peil. Dat komt vooral doordat we ons als Nederlandse fruittelers onvoldoende kunnen onderscheiden op dit vlak. De meeste appelrassen zijn ook prima te telen in andere landen.'

Ik weet zeker dat er bij dit project niets aan de strijkstok blijft hangen

Maris Janssen, fruitteler in Aalbeek

Tegenvallende clubrassen

Over het rendement van clubrassen is de teler eveneens niet positief. 'De laatste jaren hebben we voornamelijk geïnvesteerd in clubrassen als Junami, Joly Red en Morgana, omdat het naar ons gevoel beter is om te produceren binnen een afgeschermde markt. Maar tot nu toe vallen de verkoopprijzen tegen. Junami levert onder de streep niet veel meer op dan Elstar. Ik heb wel hoge verwachtingen van Morgana. Dit ras, dat ik vorig jaar aanplantte, is specifiek bedoeld voor de binnenlandse markt. Dat biedt meer potentie. Maar desondanks ga ik sowieso niet meer investeren in nieuwe appelpercelen.'

De perenteelt biedt volgens Janssen meer mogelijkheden, aangezien Conference het beste te telen is in Nederland en België. 'Hierdoor is de concurrentie minder groot. Daarnaast heb je als teler minder kosten. Ook over het rendement van de kersen ben ik tevreden. Mede omdat ik deze onder regenkappen heb staan en we hebben geïnvesteerd in een fertigatiesysteem', zegt de teler, die levert aan Fruitveiling Zuid-Limburg en een winkel aan huis heeft.

Hagel

Ondanks deze koerswijziging heeft Janssen enkele zware jaren achter de rug. Net als bij veel andere Zuid-Limburgse fruittelers ging zijn oogst diverse malen verloren als gevolg van hagel en nachtvorst. 'Onze appels staan onder hagelnetten en de kersen onder regenkappen, maar toch was de impact groot. Dat we hier in Zuid-Limburg niet kunnen beregenen, is een groot nadeel. Hierdoor en doordat dit gebied erg gevoelig is voor hagel, ben ik bezorgd over de toekomst van de Zuid-Limburgse fruitteelt.'

Het belangrijkste voor een gezonde toekomst is volgens Janssen dat Nederlandse consumenten bewuster gaan kiezen voor fruit uit eigen land. 'Dan worden de supermarkten ook gedwongen om bij de inkoop niet meer alleen te kijken naar prijs.'

Bejaardenhuis

Maar het draait bij de familie Janssen niet alleen om de financiën. De ondernemers vinden het ook belangrijk om maatschappelijk een steentje bij te dragen. Daarom doneren ze sinds tien jaar fruit aan de Zuid-Limburgse stichting Senehasa, die een bejaardenhuis beheert in Sri Lanka. 'Dit is opgezet na de tsunami in 2004. Veel ouderen in Sri Lanka verloren hierbij hun kinderen en daarmee hun oudedagsvoorziening', zegt secretaris Jo Knubben.

Jo Knubben (links) en Maris Janssen (rechts).
Jo Knubben (links) en Maris Janssen (rechts). © Twan Wiermans

Om voedsel te kunnen kopen voor de 32 bejaarden en de personeelsleden te kunnen betalen, heeft stichting Senehasa jaarlijks zo'n 10.000 euro nodig. Dit bedrag wordt op diverse manieren bij elkaar gesprokkeld. 'We maken onder meer tweeduizend potten jam per jaar van het fruit van Maris en Elly Janssen, die vervolgens worden verkocht.'

Eerste en tweede kwaliteit

De familie Janssen doneert vooral kersen en aardbeien en koopt soms ook fruit in voor de stichting. 'Het gaat soms om tweede kwaliteit of producten met een afwijkende maatvoering, maar soms leveren we ook gewoon eerste kwaliteit', vertelt Janssen. 'Ik heb geen idee hoeveel kilo fruit we op jaarbasis leveren. We zijn nu nog de enige leverancier. Waarom we dit doen? Omdat ik wil bijdragen aan een betere wereld en ik zeker weet dat er bij dit project niets aan de strijkstok blijft hangen. Ons fruit draagt daadwerkelijk bij aan een beter leven voor de mensen in Sri Lanka. Dat geeft een goed gevoel.'

In november gaan Maris en Elly Janssen zelf een kijkje nemen in Sri Lanka. 'Het lijkt ons erg bijzonder om te zien wat er wordt gedaan met ons geld. Dan kunnen wij als fruittelers wel mopperen over de tegenvallende appelprijzen, maar in vergelijking met de mensen in Sri Lanka mogen wij zeker niet klagen.'

De bewoners van het bejaardenhuis in Sri Lanka, dat door stichting Senehasa wordt beheerd.
De bewoners van het bejaardenhuis in Sri Lanka, dat door stichting Senehasa wordt beheerd. © Jo Knubben

'Tour de Boer was groot succes'
De familie Janssen uit Aalbeek was een van de deelnemers van het event Tour de Boer. In het kader van de Boerderij Beleef Dag openden Maris en Elly Janssen op zaterdag 7 september de deuren van hun bedrijf voor het publiek. 'We deden mee om de bezoekers te laten zien waar wij als fruittelers mee bezig zijn', zegt Maris Janssen. 'Veel mensen hebben geen idee hoe het eraan toegaat op een fruitteeltbedrijf en weten niet welke werkzaamheden voorafgaand aan de oogst moeten gebeuren. Een evenement als Tour de Boer kan helpen om vooroordelen weg te nemen.' Volgens Janssen was de belangstelling overweldigend. 'We kregen veel enthousiaste reacties, ook over de extra activiteiten die we hadden georganiseerd. Zo bakten we appelvlaaien in een oude bakoven en werden er appelfrietjes geserveerd. Ook stichting Senehasa was aanwezig met een stand. De organisatie vergde nogal wat tijd en energie, maar we kijken met voldoening terug op deze dag. Het was een groot succes.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer