Hoger+eigen+risico+bij+ganzenschade
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Hoger eigen risico bij ganzenschade

Noord-Hollandse boeren en tuinders krijgen bij ganzenschade minder uitgekeerd en hun eigen risico wordt verhoogd. Dat blijkt uit het coalitieakkoord van het nieuwe provinciebestuur.

Dat schrijft NHNieuws. Het is een fikse tegenvaller voor Noord-Hollandse agrariërs die hoopten dat het nieuwe provinciebestuur hen zou helpen in de strijd tegen ganzenoverlast.

'We willen investeren in natuurinclusieve landbouw', legt fractievoorzitter Zita Pels van GroenLinks uit. 'Het geld dat wordt bespaard op de faunaschade-uitkering, willen we opnieuw investeren in de sector. Door gezamenlijk een 'voedselvisie' op te stellen, willen we boeren helpen om bijvoorbeeld de klimaatdoelen te halen.'

'Snotneuzen op gympen'

De boeren en tuinders zijn teleurgesteld. 'Ik word hier zo moe van', verzucht de Waardse groenteteler Niels Zuurbier in een eerste reactie op het akkoord. 'Met alle moeite proberen we het wild buiten te houden. Ook nu hebben we alweer tienduizenden euro's schade door vraat. Het zijn daar een stel snotneuzen op gympen die de wereld willen verbeteren. Maar met ons komen ze niet praten. Hoezo weten zij het beter dan de boeren die dagelijks met natuurinclusieve landbouw bezig zijn?'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  4° / 0°
  10 %
 • Maandag
  4° / -3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  60 %
Meer weer