Robotlaser+verjaagt+vogels+bij+wijnboer
Nieuws
© Agrilaser

Robotlaser verjaagt vogels bij wijnboer

De Agrilaser Autonomic boekt succes op een wijngaard in Californië. Sinds de wijngaard de robotlaser in gebruik nam, is het aantal vogels met 99,8 procent afgenomen. Goed voor een besparing van zeker 25.000 dollar (20.700 euro).

Het is de eerste keer dat de vogelafschrikkende lasertechnologie in Californië wordt gebruikt. In eigen land zijn de agrilasers geen onbekende meer. Net als veel andere wijngaardhouders ondervond Jim Griffin, eigenaar van het 8,5 hectare grote Griffin's Lair in Sonoma County, hinder van vogels die zijn oogst beschadigden.

Het ophangen van netten, nodig om de vogels op afstand te houden, kostten Griffin rond de 25.000 dollar per jaar. Dit was veel werk en loste het vogelprobleem bovendien niet op. Netten zijn niet effectief op plaatsen waar veel vogels neerstrijken en naar voedsel zoeken. Ook bemoeilijkt het net het jaarlijks snoeien, bemesten en het weghalen van kapotte druiven.

Vier lasers

Griffin hoorde over de nieuwste lasertechnologie en was gefascineerd toen hij de Agrilaser Autonomic ontdekte. Deze automatische laser wordt wereldwijd op veel wijngaarden gebruikt. Nadat hij contact had opgenomen met Bird Control Group, liet de agrariër vier lasers op zonne-energie installeren.

De lasers staan op palen en bedekken de gehele wijngaard. Over het resultaat in de wijngaardhouder erg tevreden. 'We hebben veel verschillende afschrikmiddelen voor vogels geprobeerd, maar de meeste zijn lastig in gebruik. Lasers maken het makkelijker en zijn erg effectief.'

Instinct

De vogelafschrikkende lasertechnologie maakt gebruik van het natuurlijk instinct van vogels. Zij zien een naderende laserstraal als gevaar en vliegen weg om zichzelf in veiligheid te brengen. Er zijn meer dan zesduizend gebruikers wereldwijd.

In Nederland boekt Bird Control Group al langer mooie resultaten in de strijd tegen vogeloverlast, onder andere in de perenteelt. De schade treedt vooral op in de laatste maand voor de oogst, als het fruit rijp en zoet is.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  15° / 9°
  10 %
 • Zondag
  14° / 13°
  90 %
 • Maandag
  12° / 8°
  20 %
Meer weer