Boeren+willen+demonstreren+in+Den+Haag
Nieuws
© Huisman Media

Boeren willen demonstreren in Den Haag

Er komt een boerenprotest aan. Via Whatsapp en social media roepen boeren elkaar op om naar Den Haag te gaan om zo hun onvrede te uiten over het overheidsbeleid.

Directe aanleiding is het plan van D66-Kamerlid Tjeerd de Groot die het aantal varkens en kippen in Nederland wil halveren. Volgens initiatiefnemer en schapenhouder Bart Kemp zit de frustratie bij boeren heel diep op tal van zaken. 'Denk aan het fosfaatbeleid, emissies en onjuistheden die verspreid worden over de CO2-uitstoot vanuit de sector.'

Maandag plaatste Kemp een enigszins ludieke oproep om te gaan demonstreren, maar hij kreeg al snel veel bijval van boeren en partijen die actief zijn in de sector, zoals toeleveranciers en vleesverwerkers. Inmiddels hebben zich al meer dan 600 mensen aangemeld voor de protestactie en hebben partijen als de POV, NMV en de Dutch Dairymen Board zich achter de actie geschaard.

Onwaarheden

Kemp: 'Wij willen dat de politiek zijn steun uitspreekt voor de agrarische sector. Voor veel boeren komt het water tot aan de lippen. Dat komt voor een groot gedeelte door het politieke beleid. Daarnaast worden er tal van onwaarheden verspreid in de media en het publieke debat en ook door de politiek zelf. Het geeft enorm veel spanning in de sector. Naast het feit dat veel bedrijven erdoor in zwaar weer zijn gekomen zorgt het ook veel psychisch leed. Dat is ook te zien in de televisieserie 'Onze Boerderij'

'Wij zijn het meer dan zat door politici, in de media en door activisten weggezet te worden als milieuvervuilers en dierenmishandelaars', staat in de oproep. 'Wij zijn de onbetrouwbaarheid van de overheid en instanties zat, waardoor velen van ons in ernstige problemen zijn gekomen. Wij zijn het zat dat alle problemen van dit land op ons bord worden geschoven. Dat gaan wij laten weten in Den Haag! Met honderden tractoren, auto's en andere voertuigen, op een datum voor eind september! Steunt u ons en gaat u mee? Wij zijn: boeren, betrokkenen, leveranciers, allen die de agrarische sector een warm hart toe dragen.'

Afstand nemen

Kemp vindt dat minister Schouten zich veel steviger mag uitspreken tegen onjuistheden die over de sector verspreid worden. 'De uitlatingen van De Groot noemde ze 'niet chique'. Maar ze neemt er niet duidelijk afstand van. Dit steekt heel veel boeren. Ze moet pal gaan staan voor de sector nu de boeren het zo moeilijk hebben.'

LTO Nederland laat in een reactie weten de zorg en frustratie van boeren over onder andere de onzekere situatie door het vallen van de PAS te begrijpen en te herkennen. 'We delen die zorg. LTO is 24/7 voor en achter de schermen actief met leden, beleidsmakers, politici en andere organisaties in Den Haag, provincies en gemeenten om ervoor te zorgen dat we uit de impasse komen en de land- en tuinbouw kan blijven ontwikkelen. We hebben bij Remkes oplossingen aangedragen die er toe moeten bijdragen dat de vergunningverlening op korte termijn vlot wordt getrokken. Ook hebben we oplossingen aangedragen voor de meldingen die sinds de uitspraak van de Raad van State over de PAS niet meer rechtsgeldig zijn.'

Maatschappelijke druk

De op handen zijnde actie is volgens LTO tekenend voor de politieke en maatschappelijke druk die boeren in Nederland voelen. 'LTO Nederland heeft deze week zeer fel uitgehaald naar die politici die menen een oplossing te kunnen zoeken in een drastische krimp van de veestapel. Iedereen die op komt voor de belangen van boeren en tuinders in Nederland is ons lief en kan rekenen op onze sympathie. Boeren en tuinders staan midden in de maatschappij en hebben een uiterst belangrijke rol. Zij zorgen immers voor ons dagelijks voedsel en de leefbaarheid van het platteland. LTO Nederland pleit voor meer waardering en beleidsruimte zodat boeren in Nederland kunnen blijven boeren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  20° / 14°
  50 %
 • Zondag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer