Gemeenten schieten tekort bij natuurtaken

Meer dan de helft van de Zuid-Hollandse gemeenten schiet te kort in de uitvoering van wettelijke natuurtaken, zoals bij het verlenen van omgevingsvergunningen.

Gemeenten+schieten+tekort+bij+natuurtaken
© Koen van Wijk

Dat blijkt uit een onderzoek van Natuur- en Milieufederatie (NMU) Zuid-Holland naar de inzet voor natuur onder gemeenten. Hier hebben 38 van de 52 Zuid-Hollandse gemeenten aan meegedaan. Hoewel alle gemeenten aangeven zich wel op enige manier voor natuur in te zetten, blijkt dat meer dan de helft tekortschiet.

Bij het verlenen van omgevingsvergunningen moeten gemeenten kunnen nagaan of er bij de betreffende ontwikkelingen geen beschermde natuurwaarden aangetast worden. In dat geval is speciale toestemming nodig. Meer dan de helft van de gemeenten zegt echter geen informatie te hebben over de aanwezigheid van beschermde soorten op haar grondgebied, zodat goede controle niet mogelijk is.

Bermen

De inzet voor de natuur verschilt ook sterk per gemeente, stelt NMU. Sommige gemeenten pakken deze opgave ambitieus op en hebben bijvoorbeeld eigen natuurbeleid en/of een stadsecoloog. Uit de enquête blijkt dat bijna alle bevraagde gemeenten aan ecologisch bermbeheer doen. Veel gemeenten geven echter wel aan dat dit niet voor alle bermen in de gemeente geldt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer