Posters+met+knipoog+vragen+aandacht+voor+biodiversiteit
Nieuws
© Jacob van Essen

Posters met knipoog vragen aandacht voor biodiversiteit

Bierdrinkende mannen, een vrijend stel en een juichende voetballer. Biodiversiteit gaat iedereen aan. Dat is de boodschap van zo'n dertig natuurorganisaties, gemeenten, provincie Fryslân, onderwijsinstellingen en landbouworganisaties waaronder LTO Noord.

De posters met een knipoog duiken overal in Friesland op. In bushokjes, maar ook in toiletten van café's. Gedeputeerde Douwe Hoogland trapte donderdag de campagne 'Wat zullen we nou bleven?' af in Tytsjerk.

'Mensen zullen hun wenkbrauwen fronsen bij het zien van de posters. Waar gaat het over', geeft projectleider Froukje Hernamdt aan. Het doel is om meer mensen bewust te maken van het belang van biodiversiteit. 'Zonder oordeel, zonder met het vingertje te wijzen', benadrukt ze.

Graan

Volgens Foppe van der Veen van communicatiebureau MAS Outreach zijn er nog altijd veel mensen die biodiversiteit niets kan schelen. 'Maar iedereen heeft wel iets met plezier. We hopen de mensen hiermee te triggeren. Zonder biodiversiteit groeit er bijvoorbeeld minder graan om bier van te brouwen.'

Hoogland vindt de campagne 'prachtig'. 'Biodiversiteit is een belangrijk item. Het past heel goed bij de markt. Is het dwingend nee, is het noodzakelijk ja. Het is positief dat een boer nadenkt dat de melk die zijn koeien produceren een verhaal kan opleveren.' Biodiversiteit heeft een plek in het nieuwe collegeakkoord gekregen. De provincie trekt er 3 miljoen euro voor uit.

Natuurontwikkelingen

Kollektivenvoorzitter Albert van der Ploeg verwacht door de campagne meer draagvlak te krijgen voor (agrarische) natuurontwikkelingen. 'We hopen dat er meer burgers vriend worden van de collectieven en zo de agrarische natuur steunen. Dat zij het niet meer zien als iets waar hun belastinggeld naartoe gaat, maar het belangrijk vinden om de biodiversiteit te verhogen.'

Voor de Friese campagne, die drie jaar duurt, is inmiddels belangstelling van het landelijk Deltaplan Biodiversiteit. Mogelijk wordt het ook landelijk uitgerold. Naast posters, is er ook aandacht voor de campagne op internet en social media.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer