Wethouder+opent+Beemster+Bijenlint+bij+Cono
Nieuws
© Eigen Foto

Wethouder opent Beemster Bijenlint bij Cono

Duurzaamheidswethouder Jos Dings van Beemster heeft dinsdag officieel het Beemster Bijenlint geopend onder het motto 'Beemster, place to bee'.

De kilometers lange bloemenstroken door de droogmakerij beginnen bij de kaasmakerij van Cono in Westbeemster. Dit voorjaar is Cono begonnen om samen met zes enthousiaste leden het bijenlint in te zaaien.

Dings toonde zich verheugd met die actie: 'Ik hoop dat het andere ondernemers inspireert om iets te doen voor de biodiversiteit, want dat is hard nodig. Deze bloemenzee is daaraan een continue en prachtige herinnering.'

Leefgebieden

Wilde bijen hebben het de laatste tijd moeilijk, merkt duurzaamheidsmanager Grietsje Hoekstra bij Cono op. 'Wij willen samen met onze veehouders een positieve bijdrage leveren aan het beschermen van de leefgebieden van de bij.'

Ik hoop dat het andere ondernemers inspireert om iets te doen voor de biodiversiteit

Jos Dings, duurzaamheidswethouder in Beemster

© Eigen Foto

Het Beemster Bijenlint helpt naast de bijen ook vogels, vlinders en andere onmisbare insecten. Hoekstra: 'Dit bijenlint is een pilot, die we in 2020 samen met boer, buurt en burgers groter willen maken.

Bestuivers

Bijen spelen als bestuivers een belangrijke rol in de voedselvoorziening, biodiversiteit en een gezond milieu. Hoekstra: 'Iedere melkveehouder werkt met én is afhankelijk van de natuur.'

© Eigen Foto

Op en rondom elke boerderij is daarom alom natuur en biodiversiteit te zien. Bovendien wordt dit door onze coöperatie gestimuleerd en beloond middels het Caring Dairy programma, stelt Hoekstra.

Kruidenrijk grasland

Bijna 50 procent van de CONO-leden doet in een bepaalde vorm aan agrarisch natuurbeheer. 'Bijvoorbeeld in de vorm van weidevogelbescherming of kruidenrijk grasland,' vertelt Hoekstra.

Lokaal akkerbouwer Jan van Kempen zaait al jaren bloemrijke akkerranden in en heeft Cono geholpen bij het aanleggen van het bijenlint. Natuurcollectief Water, Land en Dijken, heeft de veehouders geadviseerd bij het kiezen van het beste bloemenmengsel.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  31° / 21°
  70 %
 • Vrijdag
  27° / 20°
  80 %
 • Zaterdag
  25° / 19°
  95 %
Meer weer