Slowfowers%2Enl+richt+spotlight+op+%27schone%27+bloem
Achtergrond
© Lydia Hazelaar

Slowfowers.nl richt spotlight op 'schone' bloem

Slow Flowers zijn, in tegenstelling tot wat de naam suggereert, geen langzaam groeiende bloemen. De uit de Verenigde Staten overgewaaide beweging wil in Nederland de aandacht van de consument vestigen op lokaal en 'schoon' geteelde bloemen. Op de website die initiatiefnemer Willemijn ter Hart heeft opgezet, zijn telers, bloemisten en ateliers te vinden.

Op de website van Slow Flowers Nederland zijn telers, bloemisten en ateliers te vinden die met 'schoon' geteelde bloemen werken. Initiatiefnemer is Willemijn ter Hart-Koopal, die jaren voor tijdschriften als Seasons en Ariadne at Home heeft gewerkt als beeldcoördinator, bloemstylist en groenblogger.

Door boeken, blogs, websites, cursussen en Instagramaccounts kreeg Ter Hart een beeld van de herkomst van bloemen in Nederland en ontdekte ze de slowflowerbeweging in de Verenigde Staten.

Prettige term

'Daar gaat het vooral om het telen van lokale bloemen als tegenhanger van import uit Zuid-Amerika, Afrika en Europa. Maar ik vond 'slow flowers' een prettige term voor 'schone' seizoensbloemen. Zo kwam ik op de gedachte om een Nederlandse website te beginnen, gericht op 'schoon' geteelde bloemen.'

Gezamenlijke noemer was behoefte om zichtbaarder te zijn

Willemijn ter Hart-Koopal, initiatiefnemer Slow Flowers Nederland

Na haar verhuizing van Amsterdam naar Heemstede was Ter Hart een dag in de week vrijwilliger in de bloementuin van moestuin Leyduin in Vogelenzang en kreeg ze meer inzicht in de biologisch-dynamische manier van telen. Tegelijkertijd hoorde ze geluiden over een groep natuurvriendelijke telers en bloemisten verspreid over Nederland die zich wilden verenigen voor meer zichtbaarheid.

Grote verschillen

Ter Hart besloot de organisatie van de tweede bijeenkomst van deze groep op zich te nemen en inventariseerde de wensen van een aantal telers. In eerste instantie was haar opzet om een vereniging op te richten die als officiële spreekbuis zou fungeren. Maar op de bijeenkomst met alle telers bleek dat de onderlinge verschillen groot waren. De gezamenlijke noemer was dat ze allemaal meer bekendheid wilden voor hun manier van telen.

'De meeste bloemen in de Nederlandse winkels zijn geteeld in kassen met verwarming uit fossiele brandstoffen en chemische gewasbeschermingsmiddelen. Andere zijn ingevlogen uit Afrika of Zuid-Amerika', zegt Ter Hart. 'Deze telers willen laten zien dat daarvoor alternatieven bestaan.'

Op een uitzondering na vond niemand het een probleem om gezamenlijk naar buiten te treden, zolang maar duidelijk was welke telers officieel biologisch dan wel biologisch-dynamisch werken. Ter Hart ging aan de slag met de website, waarop informatie over telers, bloemisten en ateliers is te vinden.

Veld & Vaas

Een van de slowflowerkwekers van het eerste uur is Veld & Vaas in Schipluiden, een samenwerkingsverband tussen landschapshistoricus en kweker Mariëtte Kamphuis en (bloemen)kunstenaar Denise Collignon. Op een perceel van 1.500 vierkante meter kweken zij van mei tot oktober zo'n honderd soorten verschillende bloemen.

Veld & Vaas werkt biologisch, maar een SKAL-certificering is vanwege de kleinschaligheid van de kwekerij vooralsnog te kostbaar. Het duo maakt bloemwerken voor bijzondere gelegenheden en locaties en is regelmatig betrokken bij kunstprojecten. Daarnaast zijn de bloemen wekelijks te koop op de Rotterdamse Oogstmarkt en bij enkele lokale bloemisten.

'Wij vinden de website een interessante ontwikkeling als podium voor de slowflowerbeweging', zegt Kamphuis.

Agenda

Ter Hart wil de website graag uitbreiden met een agenda waarop workshops, evenementen en cursussen van de deelnemers zijn te vinden en een uitgebreider aanbod van bloemisten en ateliers.

'Deelname aan de website is nog gratis, maar in de toekomst ga ik een jaarlijkse bijdrage van maximaal 50 euro per deelnemer vragen voor de kosten voor webhosting, beeldgebruik en promotionele activiteiten.'

Tijdschriften

Om de bekendheid van de slowflowerbeweging te vergroten, zijn flyers beschikbaar. Dankzij haar persoonlijke Instagramaccount kreeg Ter Hart tot haar verrassing meteen enthousiaste reacties op het initiatief van tijdschriften als Margriet, Seasons, Dailygreenspiration.nl en Grow.

Liesbeth Schellekens van kwekerij Bisselingskaat in Wehl is ook actief op sociale media en krijgt soms leuke reacties van mensen die erachter komen dat ze haar bloemen hebben gekocht. Zij teelt verschillende sterke bloemen op haar SKAL-gecertificeerde biologische kwekerij, waarmee ze in 1993 is begonnen en was een van de eerste deelnemers aan Slow Flowers.

Positief verschil

'Ik ben als kweker niet zo zichtbaar, omdat ik aan de veiling lever', zegt Schellekens. 'Maar ik vind het belangrijk dat consumenten weten dat er biologisch geteelde bloemen zijn. Veel van hen beseffen niet waar hun bloemen vandaan komen en dat ze met het kopen van slow flowers een positief verschil kunnen maken.'

Inmiddels zijn 27 telers aangesloten bij Slow Flowers Nederland en consumenten en bloemisten weten de site steeds beter te vinden. Ter Hart: 'We hopen dat we met de website een verandering teweeg kunnen brengen.'

Slowfoodbeweging is inspiratiebron voor Slow Flowers
De Amerikaanse Slow Flowers Movement is in 2014 opgericht door schrijver, spreker en buitenlevenexpert Debra Prinzing na de publicatie van haar boek Slow Flowers. Zij schrijft daarin over de lokale vollegrondsteelt zonder gewasbeschermingsmiddelen als tegenwicht tegen geïmporteerde en soms genetisch gemodificeerde bloemen. Het initiatief vertoont overeenkomsten met de slowfoodbeweging, die in 1986 in Italië is begonnen en de traditionele keuken met lokale ingrediënten promoot als alternatief voor fastfood. De slowflowersbeweging heeft zo'n zeshonderd aanhangers uit alle uithoeken van de Verenigde Staten, Canada en Italië. Net als bij het Nederlandse initiatief zijn de meeste van hen kleinschalige kwekerijen en bloemisten. In Nederland gaat het niet om import tegen te gaan, maar om de lokale en biologische seizoensteelt te stimuleren, die ook in de koude kas plaats kan vinden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  15° / 8°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
 • Woensdag
  15° / 7°
  50 %
Meer weer