Bandus+teelt+driehonderd+soorten+bamboe
Reportage
© Hans Prinsen

Bandus teelt driehonderd soorten bamboe

Bamboe verzamelen was een hobby van Robbert van Til. Hij heeft nu driehonderd soorten op zijn kwekerij Bandus in Hummelo. Daar kunnen klanten ook lotusbloemen, reuzenwaterlelies en vleesetende planten kopen en evenementen bezoeken.

Op het varkensbedrijf van zijn vader in Hummelo had Van Til als klein jongetje al belangstelling voor tuinieren. 'Ik had weinig met veeteelt, maar koos op de middelbare school toch voor de richting kleindieren. Vanwege de varkenspest en de vogelgriep ben ik later overgestapt naar de hoveniersopleiding', vertelt hij.

'Omdat ik een bindweefselaandoening heb, kon ik dat fysiek niet aan. Daarom heb ik ook nog een opleiding tot bloemist gedaan. Het creatieve spreekt me erg aan, net als het contact met klanten, zoals ik merkte bij stages in tuincentra.'

Modeshows in Parijs

Als bloemist leerde Van Til door tot decorateur/arrangeur op het hoogste niveau. Hij draaide mee bij modeshows in Parijs, maar merkte dat hij dat te zwaar vond. Na twee jaar hbo educatie en kennismanagement groene sector ging hij aan de slag bij tuincentra, maar eigenlijk wilde hij een kwekerij beginnen.

Op de kwekerij komen veel vogels, zoals jaarlijks wel drie tot vier nesten puttertjes

Robbert van Til, eigenaar kwekerij Bandus in Hummelo

'Op het bedrijf van mijn ouders was daarvoor wel ruimte, maar die was toen nog verhuurd. Met mijn toenmalige partner ben ik daarom eerst met tuinwinkel Van der Plancke begonnen, waar we moestuin-, bloemen- en kruidenzaden gingen verkopen.'

Naamsbekendheid

De ondernemers stonden bijna ieder weekend op markten en beurzen en verwierven daarmee de nodige naamsbekendheid. Daarnaast verzamelde Van Til zo veel mogelijk bamboesoorten. 'Daar ben ik vijftien jaar geleden mee begonnen via een achterneef van mijn moeder. Ik vind de diversiteit en de eigen sfeer die bamboe met zich meebrengt heel inspirerend.'

Op de kwekerij die Van Til vijf jaar geleden kon beginnen, heeft hij nu zo'n driehonderd soorten bamboe en alle bamboebedrijven in Europa kennen zijn naam.

Lotusbloemen

'Op school had ik al veel boeken gelezen over bamboe en was ik in aanraking gekomen met de Japanse en Chinese cultuur', kijkt de kweker terug. 'Dat bracht me op de gedachte om ook lotusbloemen te gaan kweken, die in tegenstelling tot wat veel mensen denken, winterhard zijn. Een andere specialiteit is de Victoria reuzenwaterlelie, die ik kweek, kruis en vermeerder. En in moerasbakken heb ik allerlei soorten winterharde vleesetende planten staan.'

Van Til kweekt winterharde lotusbloemen op zijn bedrijf.
Van Til kweekt winterharde lotusbloemen op zijn bedrijf. © Hans Prinsen

Het bedrijf Bandus van Van Til meet ongeveer 1 hectare en hij verkoopt van april tot en met oktober uitsluitend aan particulieren. In de tuinwinkel kunnen zij terecht voor tweeduizend verschillende zaden, tuin- en kookboeken, tuinkeramiek en windgongen.

Gezond verstand

'Wij zijn geen biologische kwekerij, want soms gebruik ik liever turf dan bladaarde of kunstmest in plaats van compost. Maar ik gebruik zo veel mogelijk mijn gezonde verstand in samenhang met de natuur. Op de kwekerij komen veel vogels, zoals jaarlijks wel drie tot vier nesten puttertjes.'

Bandus is een eenmansbedrijf, waarbij de ondernemer ondersteuning krijgt van zijn ouders, vrienden en bekenden.

Evenementen

Jaarlijks organiseert Van Til verschillende evenementen. Het eerste weekend van juni ontvangt hij liefhebbers van vleesetende planten in samenwerking met de Werkgroep Carnivora.

'Ik had nooit gedacht dat ik zelf vleesetende planten zou gaan kweken, maar we hebben nu een bijzondere particuliere verzameling, die we nog verder willen uitbreiden. Op de open dagen geven we voorlichting met lezingen en rondleidingen en willen we vooral kinderen ook enthousiast maken.'

Open tuindagen

In het laatste weekend van augustus heeft Bandus open tuindagen met een kleine markt van gaststandhouders, lezingen, rondleidingen en een terras met thee, koffie en sap. Het eerste weekend van oktober is ingeruimd voor de pompoen- en chilidagen.

'Ik ben al meer dan 25 jaar gefascineerd door snelgroeiende planten zoals pompoenen en kalebassen', zegt Van Til. 'Vroeger keek ik vooral naar de sierlijkheid van de vruchten. Tegenwoordig gaat het me vooral om de lekkerste smaak en probeer ik nieuwe recepten uit.' Tijdens de pompoendagen kunnen bezoekers genieten van allerlei pompoengerechten.

Passie

'Met de evenementen wil ik vooral mijn passie en enthousiasme op andere mensen overbrengen', zegt de ondernemer. 'Daarom wil ik ze ook gratis toegankelijk houden. Soms hebben we rond de zeshonderd bezoekers uit heel Nederland, België en Duitsland.'

Op de Internationale Kwekerijdagen Bingerden van 14, 15 en 16 juni in Angerlo heeft kwekerij Bandus twee zilveren prijzen gewonnen: één voor de stand en één voor de showtuin. 'Ik hoop dat ik in de toekomst zo succesvol ben dat ik vast personeel in dienst kan nemen', zegt Van Til. 'Maar over het algemeen kijk ik niet zo ver en zie ik wel wat er op mijn pad komt. Daar wil ik wel een boterham aan verdienen, maar wat ik vooral wil bieden, is een mooie en inspirerende plek.'

De kwekerij heeft diverse soorten vleesetende planten.
De kwekerij heeft diverse soorten vleesetende planten. © Hans Prinsen

Vleesetende planten eten meelwormen
Werkgroep Carnivora richt zich op liefhebbers van vleesetende planten. 'Onze werkgroep bestaat al 33 jaar en werkt samen met buitenlandse verenigingen', zegt bestuurslid Felix Bokhorst. 'We organiseren shows waar we lezingen geven en mensen vleesetende planten kunnen komen kijken en ruilen. Robbert van Til heeft een prachtige ruimte in Hummelo om een open dag te houden en daar komen veel mensen op af. De laatste keer hebben we meelwormen gevoerd aan een vleesetende plant en dat vonden vooral kinderen prachtig.' Een aantal vleesetende planten dreigt uit te sterven. Daarvoor geeft de Hortus botanicus Leiden, thuisbasis van de werkgroep, onderdak aan een deel van het Ark of Life-project. Een kweekprogramma probeert bedreigde soorten te vermeerderen om ze op termijn weer terug te plaatsen in de natuur. 'Maar soms vinden liefhebbers ook nieuwe soorten in Zuidoost-Azië of Amerika', zegt Bokhorst. 'Onlangs is er in Noord-Amerika een plant ontdekt die salamanders eet.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer