Reststromen+uit+tuinbouw+benutten+kan+vlucht+nemen
Nieuws
© Johan Wissink

Reststromen uit tuinbouw benutten kan vlucht nemen

Biobased Greenport West-Holland verwacht dat de bouwsector in toenemende mate afnemer wordt van reststromen uit de tuinbouw.

Een toenemend aantal producten in de bouwsector bestaat (deels) uit alternatieve grondstoffen, zoals hennep, gerecycled textiel of schelpen. Materialen uit de tuinbouw worden tot heden nog niet op grote schaal gebruikt. Wel bestaat er kwalitatief goed papier waarin resten van tomatenplanten zijn verwerkt.

Volgens Willem Kemmers, projectleider Biobased Greenport West-Holland, leent de tuinbouw zich zeer goed voor de biobased economie. 'De toepassing van reststromen uit de tuinbouw is relatief eenvoudig te realiseren. Daarvoor hoeven in principe geen nieuwe producten te worden ontwikkeld. Veel belangrijker daarbij is het vinden van de juiste toepassingen en de juiste klanten.'

Gezondheidssector

Bij biobased toepassingen uit de tuinbouw wordt onderscheid gemaakt tussen het telen van gewassen met specifieke eigenschappen (bijvoorbeeld voor de gezondheidssector) en het gebruikmaken van reststromen (zoals stengels van groentegewassen), stelt de projectleider.

Producenten van bouwmaterialen zijn geïnteresseerd in tuinbouwreststromen

'Tuinbouwafval wordt al gebruikt voor de productie van bijvoorbeeld energie of compost. Maar er zijn toepassingen die meer waarde opleveren. Gebruik in bouwmaterialen is daarvan een voorbeeld', aldus Kemmers. 'Producenten van bouwmaterialen zijn geïnteresseerd in tuinbouwreststromen. Maar die producenten willen wel zekerheden, onder meer op het gebied van kwaliteit en hoeveelheden.'

Symposium

Om de bouwsector en de tuinbouw samen te brengen over dit onderwerp houden Biobased Greenport West-Holland en Bioboost van 2 tot en met 6 september 'De week van tuinbouwreststromen en biobased bouwmaterialen'. Tijdens deze week zijn er onder meer een excursie naar het Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen in Rotterdam en een mini-symposium in BlueCity in Rotterdam over toepassing van tuinbouwrestmaterialen voor de bouwsector.

Weer

 • Donderdag
  16° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  15° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  15° / 9°
  10 %
Meer weer