Tuinbouwcluster pakt grootste arbeidstekort aan

De knelpunten op de Zuid-Hollandse arbeidsmarkt kosten de regio veel geld. Maandag tekenden 66 partijen uit het groene bedrijfsleven, onderwijs en overheid daarom het Human Capital Akkoord.

Tuinbouwcluster+pakt+grootste+arbeidstekort+aan
© Eigen Foto

Samen committeren deze partijen zich aan nieuwe harde doelstellingen omtrent (om)scholing van personeel, het aan het werk helpen van niet-werkenden en het aantrekken van internationaal talent. Dit moet duizenden banen opleveren.

Met het Human Capital Akkoord wil Zuid-Holland nationaal en internationaal concurrerend worden dankzij een arbeidsmarkt die het talent van werkenden optimaal benut. De provincie kampt met het grootste arbeidstekort van Nederland. Met name binnen de tuinbouwsector.

Knel

'Dit akkoord is hard nodig', zegt gedeputeerde Adri Bom-Lemstra, voorzitter van Greenport West-Holland en gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland over het akkoord. 'De knelpunten op de arbeidsmarkt kosten de regio veel geld.

Via de afspraken in dit akkoord behouden en ontwikkelen we talent voor de regio, zorgen we voor economische groei en werken we aan de concurrentiekracht van bedrijven in de regio. Zo geven we een impuls aan de Zuid-Hollandse economie.'

Afspraken

Programmamanager Jolanda Heistek (foto) van Greenport West-Holland ondertekende het deelakkoord 'Van Werk naar Werk' namens de partners van Greenport West-Holland. Het document bevat de volgende afspraken: 3.750 werkenden en 2.000 flexwerkers een ontwikkelperspectief bieden.

Verder krijgen 500 werkgevers ondersteuning om hun hun arbeid beter te gebruiken en worden 500 werkzoekenden aan werk geholpen. Hiervoor is een aanpak ontwikkeld met diverse ondernemersgedreven interventies, het contracteren en opleiden van medewerkers en ontwikkelen van ondernemerschap bij huidige en de volgende generatie.

Kwartiermaker

Onlangs werd Gerard van Oosten aangesteld als kwartiermaker voor de Human Capital Agenda van de Greenport. Het Human Capital Akkoord is een initiatief van de Economic Board Zuid-Holland (EBZ). In de board voeren alle bestuurlijke boegbeelden uit de regio (bedrijfsleven, onderwijs en overheid) het gesprek met elkaar.

De nijpende tekorten op de arbeidsmarkt zijn al langer onderwerp van gesprek. Naar aanleiding van het arbeidsmarktrapport stelde de EBZ eind 2018 een taskforce Human Capital in onder leiding van oud-minister van Onderwijs, en inmiddels burgemeester van Delft, Marja van Bijsterveldt.

Het Human Capital Akkoord werd op 24 juni ondertekend tijdens het jaarevenement van InnovationQuarter, de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Zuid-Holland, in de Van Nellefabriek in Rotterdam.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer