Daarom+is+LTO+in+Brussel+aanwezig
Column
© Twan Wiermans

Daarom is LTO in Brussel aanwezig

Europese besluitvorming is meer dan alleen de krantenkoppen waarmee de gemiddelde Nederlander informatie krijgt over de EU. Wanneer nieuwswaardige onderwerpen over besluitvorming uit Brussel op ons scherm of in de krant verschijnen, is er vaak een lang wetgevingsproces aan voorafgegaan.

Daarnaast betekent een akkoord niet dat wetgeving meteen in werking treedt. Vaak moeten specifieke details op technisch niveau verder worden uitwerkt. Dit gebeurt in wat we secundaire wetgeving noemen, vaak vertaald in gedelegeerde en uitvoeringshandelingen. U kunt deze termen meteen weer vergeten omdat dit onmogelijk is uit te leggen binnen de reikwijdte van deze column.

De belangen van deze trajecten kunnen groot zijn. Een goed voorbeeld is de nieuwe Europese plantgezondheidsverordening. In 2013 publiceerde de Europese Commissie een conceptwetsvoorstel waar eind 2015 een eerste akkoord over werd bereikt. En nu komt het: de wet treedt op 14 december in werking, ruim zes jaar nadat het eerste conceptwetsvoorstel op tafel lag.

Wanneer de wet ingaat, is er dus vier jaar gewerkt aan het uitwerken van allerlei details. Het gaat hierbij bijvoorbeeld over eisen waaraan geïmporteerde planten moeten voldoen en lijsten met planten waarvoor een importverbod geldt. Voor Nederlandse kwekers essentieel met het oog op het internationale karakter van de sector. Het is daarom van groot belang hier bovenop te zitten.

Mede door de druk van LTO Nederland is het geslacht Ficus van de lijst gehaald en vervangen door een specifieke soort binnen het Ficus-geslacht

Tsjerk Terpstra, lobbyist voor LTO Nederland bij de Europese instellingen in Brussel

Zo werd bijvoorbeeld het geslacht Ficus op een conceptlijst met verboden planten gezet. Ficusvarianten worden veelvuldig in Nederland gekweekt voor de verkoop als kamerplant. Een importverbod zou voor kwekers grote economische gevolgen hebben.

Mede door de druk van LTO Nederland is het geslacht Ficus van de lijst gehaald en vervangen door een specifieke soort binnen het Ficus-geslacht. The devil is in the detail. Dit kan een groot verschil maken tussen zakendoen en wellicht faillissement.

LTO Nederland heeft de afgelopen jaren de invulling van de nieuwe plantgezondheidswetgeving nauwlettend in de gaten gehouden en waar nodig actie ondernomen. De ene keer succesvol, de andere keer helaas niet.

De wetgeving die er nu ligt, is niet ideaal, maar acceptabel. Het had in ieder geval veel erger gekund. Dit doet me deugd en bevestigt dat het van essentieel belang is om als LTO Nederland, voor en achter de schermen, actief aanwezig te zijn in het Brusselse circuit.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
Meer weer