Twijfels+over+aardappelopbrengsten+in+Belgi%C3%AB
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Twijfels over aardappelopbrengsten in België

Proefrooiingen in aardappelen op percelen in België wijzen op gemiddelde opbrengsten voor Challenger en opbrengsten die beneden het meerjarig gemiddelde liggen voor Innovator.

Voor Challenger komt de gemiddelde bruto-opbrengst na 113 groeidagen uit op 44 ton per hectare. Dit is een fractie hoger dan het vijfjarige gemiddelde van 43 ton per hectare. Vorig jaar werd op hetzelfde peilmoment nog een opbrengst bepaald van slechts 29 ton per hectare.

Het proefcentrum voor de aardappelteelt (PCA) publiceert deze week de resultaten van onlangs gehouden proefrooiingen voor de fritesrassen Challenger en Innovator. Voor Innovator zijn de gemeten gemiddelde opbrengsten na 116 groeidagen met 33 ton per hectare behoorlijk lager dan het meerjarig gemiddelde van 40 ton per hectare.

Grote verschillen

PCA wijst erop dat voor beide rassen geldt dat de verschillen tussen de percelen dit jaar opnieuw enorm groot zijn. Bij Challenger ligt de laagste opbrengst op 32 ton per hectare en doet het beste perceel bijna het dubbele met 63 ton per hectare. De verschillen zijn volgens het proefcentrum een gevolg van de droogte, nauwe rotaties, structuurbederf en andere bodemproblemen.

Over de kwaliteit van de fritesaardappelen meldt PCA dat 61 procent van de opbrengst van Challenger een maatsortering heeft van meer dan 50 millimeter. De gemiddelde onderwatergewichten zijn 389 gram voor Challenger en 378 gram voor Innovator. De verschijnselen van doorwas in deze rassen lijken mee te vallen in de proefmonsters.

Derde hittegolf

De afrijping van de aardappelen verloopt snel, constateren de waarnemers van PCA. De derde hittegolf van het jaar heeft volgens hen een negatief effect op de vitaliteit van het aardappelloof en zorgt daarmee voor een geremde groei. De snelle afsterving zal volgens PCA ongetwijfeld invloed hebben op de kilo’s die de gewassen nu nog moeten vormen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  13° / 1°
  40 %
 • Zaterdag
  14° / 1°
  80 %
Meer weer