30+procent+ferment%3A+meer+groei+met+minder+voer
Achtergrond
© Weda

30 procent ferment: meer groei met minder voer

Van Asten Group is tijdens de EU PiG Grand Prix uitgeroepen tot ambassadeur diergezondheid. Het varkensbedrijf doet al geruime tijd mee aan proeven met het fermenteren van voer. Uit een van die proeven blijkt bijvoorbeeld dat zeugen met 30 procent ferment in de dracht met minder voer harder groeien.

Van Asten Group stapte samen met ForFarmers, Nutreco en Weda Holland in 2012 in Ferment+, een concept voor fermentatie van varkensvoer. 'Fermenteren heeft duidelijke voordelen', zegt directeur Roland van Asten. Laagwaardige voeders worden zo opgewaardeerd. 'Groeiende bacteriën en melkzuur zorgen voor een goede bacterieflora in de darmen.'

Eerst voerde Van Asten Group ferment aan de biggen en vleesvarkens. Daarna aan de zeugen. 'Sindsdien zien we bijvoorbeeld bij de biggen in het kraamhok minder diarree.' Ook problemen met speendiarree, E. coli en streptokokken vlak voor en na het spenen komen bijna niet meer voor.

Bijkomend voordeel noemt Van Asten de voerkosten die 2,50 euro per big lager uitvallen. Als verklaring daarvoor haalt de Van Asten Group-directeur de betere voerconversie en een lagere 100 kiloprijs van het voer aan. Er hoeven namelijk minder veiligheden in het voeren te worden ingebouwd. 'De biggen zijn sterker en stabieler. Met fermentatie kunnen we het gebruik van antibiotica, zink en koper omlaag brengen.'


Bacteriën in darmen

Wat je volgens Van Asten als ondernemer eigenlijk wil, is dat je biggen zo vroeg mogelijk met goede bacteriën voor de darmen in aanraking komen, zodat ze de darmen bevolken. Volgende stap is een proef waarbij biggen vanaf dag 1 melkzuurbacteriën worden bijgevoerd met het Nutrix-brijvoersysteem.

Die test startte onlangs, er kan dus nog niets over worden gezegd. Maar hoe vroeger je de darmen met de juiste bacteriën kunt bevolken, des te effectiever, zo zegt Van Asten. Alle bedrijven van Van Asten Group in Nederland en Duitsland met brijvoer passen fermentatie toe.

Van Asten Group deed mee aan meer proeven. Van Asten refereert aan een dubbele proef met driehonderd zeugen die werd gefinancierd door de EU en Thüringen. Daarin bestond het zeugenrantsoen voor 30 procent uit gefermenteerd voer. De vergelijkingsgroep kreeg hetzelfde, maar dan ongefermenteerd.

Efficiënter

De zeugen met ferment namen 7 procent minder voer op en groeiden meer tijdens de dracht. 'Ze gaan efficiënter om met hun voer. Bij een hoger aandeel ferment is daar nog een forsere besparing mogelijk.'

Een andere nieuwe ontwikkeling is het gebruik van vezelferment. Van Asten noemt zonnebloem- en tarwegries. 'We kunnen hier na fermentatie meer uithalen dan de voederwaarde die de tabel van het Centraal Bureau Veevoeding aangeeft.'

Sinds de introductie van Ferment+ in 2012 is er een constante groep gebruikers. Per dag voeren ze samen 5.000 ton gefermenteerd voer. Varkenshouders die al gebruikmaken van een Weda-brijvoerinstallatie kunnen deze zonder veel extra kosten aanpassen.

• Lees meer over de EU PiG Grand Prix

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer