Schouten+wil+diermeelverbod+snel+opheffen
Nieuws
© Protix

Schouten wil diermeelverbod snel opheffen

Landbouwminister Carola Schouten vindt dat de Europese Unie de belemmeringen voor het gebruik van diermeel in veevoer snel moet opheffen. 'Mits de veiligheid en diervriendelijkheid er niet onder lijden.'

Schouten meldde dit dinsdag tijdens de officiële opening van de nieuwe insectenkwekerij van Protix in Bergen op Zoom. De plichtplegingen daarvoor werden verricht door koning Willem-Alexander. Directeur Kees Aarts zocht een aantal jaren geleden naar duurzamere manieren om voedsel te produceren. 'We kunnen de natuur niet blijven uitputten. Het begon met plastic bakjes waarin ik larven kweekte. Nu kweken we tonnen insecten per week.'

Schouten was lovend over de initiatieven van Protix: 'Het insect als productiedier gaat een veelbelovende toekomst tegemoet. Levende larven voeren aan varkens en kippen is toegestaan. Maar op dit moment mag diermeel uit insecteneiwitten nog niet aan deze dieren worden gevoerd.'

Restafval

In de nieuwe insectenkwekerij kweekt Protix de larven van de zwarte soldatenvlieg. Het proces begint met een eitje dat zich tot een larve ontwikkelt. Deze wordt gevoed met restafval uit de voedingsindustrie, zoals appelschillen en klokhuizen. Als de larve groot genoeg is, wordt deze gewassen in koud water en vermalen. Het eiwit dat daaruit komt, is bestemd voor diervoeder.

Protix levert ook levende insecten aan de pluimveehouderij. De kwekerij in Bergen op Zoom kan jaarlijks larven verschaffen voor de productie van 250 miljoen eieren. De kippen hebben dan geen soja meer nodig.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer