GD waarschuwt voor welig bloeiend jakobskruiskruid

Wie hooi of kuil wil kopen, doet er goed aan zwart op wit te hebben dat op het perceel geen jakobskruiskruid staat, stelt de Gezondheidsdienst voor Dieren. Door de droogte van vorig jaar bevatten percelen meer onkruiden, waaronder dit giftige kruid.

GD+waarschuwt+voor+welig+bloeiend+jakobskruiskruid
© PS/ Nieuwe Oogst

Als gevolg van die droogte is de grasmat op veel percelen beschadigd en ontstaan kale, droge plekken. Hier kunnen allerlei planten zich zaaien, waaronder het jakobskruiskruid. Dat maakt niet alleen veel zaad, maar kan ook goed tegen droogte en warmte. Momenteel staat dit kruid in volle bloei in onder meer bermen, natuurgebieden en natuurweiden.

In de weide wordt het door de dieren meestal niet gegeten, omdat het bitter smaakt. Maar via kuil of hooi eten ze het wel. Het kruid bevat pyrrolizidine alkaloïden, gifstoffen die zorgen voor ernstige en blijvende leverschade. Dit uit zich in verminderde eetlust, sloomheid, aborteren, vermageren, zenuwverschijnselen en sterfte. Wie zelf jakobskruiskruid in de wei heeft, doet er goed aan om dit te bestrijden door de planten uit te steken.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer