Insecteneiwit+op+menu+komt+dichterbij
Nieuws
© Protix

Insecteneiwit op menu komt dichterbij

Diermeel van insecten in het rantsoen van varkens en kippen. Nevedi-directeur Henk Flipsen verwacht dat dat tussen nu en een paar jaar werkelijkheid is. 'Europees groeit de voedingsbodem ervoor.'

Bij de opening van de insectenfabriek Protix vorige week in Bergen op Zoom pleitte landbouwminister Carola Schouten voor een snelle opheffing van het verbod op het gebruik van diermeel uit insecteneiwitten. Flipsen verbaast zich daar niet over. De Nederlandse overheid zet zich daarvoor al langer in en het past bij de transitie waarvoor Europa staat naar regionale kringlopen met meer plantaardige eiwitten.

'Daar staat zo veel druk op', zegt de Nevedi-directeur. Eiwit van insecten noemt hij 'een verwachtingsvol' alternatief. 'Het gaat nog niet om grote hoeveelheden en een groot aantal bedrijven, maar het kan helpen om de eiwittransitie op tijd te maken', stelt hij.

Politiek gevoelig

'Diermeel ligt politiek nog steeds gevoelig, maar in Europa groeit onder druk van het schaarser worden van grondstoffen de voedingsbodem om het onder voorwaarden toe te staan.' Die voorwaarden gaan over betrouwbare methoden om de herkomst van diermeel vast te stellen en het borgen van de voedingsbodem waarop de insecten groeien.

Al het gebruik van diermeel werd in 2000 in de EU verboden. Dat was het gevolg van de gekkekoeienziekte BSE. BSE is een aan de ziekte van Creutzfeldt-Jakob verwant syndroom waarbij de hersenen worden afgebroken. Als oorzaak van BSE wordt het gebruik van onvoldoende verhit diermeel van herkauwers in voer voor herkauwers gezien.

Larven

Europese wetgeving staat nu alleen het voeren van larven toe. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij Leon en Wilco Jansen in Schore. Zij voeren larven van de zwarte soldaatvlieg aan hun kippen voor het Oerei. Als de veiligheid en diervriendelijkheid zijn geborgd, komt daarnaast, als het aan Schouten ligt, op korte termijn ook diermeel weer op het menu van varkens en kippen.

Met haar uitspraak bij de opening van Protix geeft de minister volgens Flipsen ook het signaal af dat ze insectenkweek wil faciliteren door wet- en regelgeving aan te willen passen en innovatiebudget beschikbaar te stellen. 'Het rechtvaardigt de verwachting dat dierlijk eiwit tussen nu en een paar jaar weer wordt toegestaan.'

Studie

In opdracht van de Europese Commissie loopt er een studie naar de controlemethoden van diermeel. De uitkomst daarvan wordt na de zomer verwacht. Met deze resultaten in de hand kan de Europese Commissie met de lidstaten aan tafel gaan zitten om het diermeelverbod te bespreken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 12°
  50 %
Meer weer