Zeeuwse+fruitteler+De+Reijger+blijft+vernieuwen
Reportage
© Peter Urbanus

Zeeuwse fruitteler De Reijger blijft vernieuwen

Fruitteler André de Reijger uit Oudelande is sinds kort lid van ZLTO. 'Samen bereik je meer dan als eenling. De tijden veranderen en samenwerken is nodig', vindt hij. 'Je moet blijven werken aan vernieuwing.'

De zomerhitte en droogte van juli leveren problemen op. Slechts een deel van zijn 20 hectare aan appels en peren heeft druppelbevloeiing. Fruitteler André de Reijger uit Oudelande trekt enkele appels met bruine plekken van zonnebrand van de boom. Het beste zou zijn om de landbouwwaterleiding van Evides verder uit te breiden, denkt hij, al begrijpt hij wel dat dat nogal een investering is voor het waterleidingbedrijf en dat voor zo'n korte piekperiode in de zomer.

De Reijger teelt voornamelijk Conference- en Doyenné du Comice-peren, Jonagold-, Maribelle- en Elstar-appels en sinds kort een nieuw appelras: Morgana. Dit laatste ras wordt via Fruitveiling Zuid-Limburg in de markt gezet. De Reijger is een van de eerste fruittelers die deze nieuwe appel heeft geplant. 'Het is een lekkere, harde appel. Voor volgend jaar verwacht ik er een kleine oogst van te hebben. Vanaf 2022 wil ik ermee de markt op.'

Vraag verandert

De Maribelle-appel levert nu meer op dan Jonagold. 'Het is een mooie rode, harde appel, maar landelijk gezien is het een klein ras. Je bent er qua snoeiwerk en onderhoud maar weinig uren aan kwijt. Ik vermarkt de Maribelle-appel via appelteler René Wellner uit Est', vertelt de teler. 'Je moet steeds blijven vernieuwen, ook qua teelten. De vraag vanuit de markt verandert en mijn opbrengsten zijn te laag. Landelijk gezien is Elstar nog steeds de meest verkochte appel. Het is een sterke appel, maar op de fruitschaal gaat hij snel achteruit.'

Met de kersen zijn we gestart in 1990 en later hebben we bomen geplant onder overkapping

André de Reijger, fruitteler in Oudelande

Zeeuwse fruitteler verwacht veel van appelrassen Maribelle en Morgana
Zeeuwse fruitteler verwacht veel van appelrassen Maribelle en Morgana © Peter Urbanus

Uitbreidingsplannen heeft de ondernemer niet direct. Hij wil eerst de ontwikkelingen in de markt afwachten. 'Je moet echt de rassen telen die bij je passen', meent hij. Ook bij de afzetstrategie moet je je thuis voelen. Het bedrijf treedt daarnaast naar buiten met een eigen website en de slogan 'Vrolijk Fruit' met bijbehorend logo.

Lid van ZLTO

Sinds twee maanden is De Reijger lid van ZLTO. 'Eerst wilde ik nergens lid van zijn, maar de tijden veranderen. Fruittelers moeten zich organiseren om wat te bereiken. Ik zie ook andere voordelen zoals gezamenlijke inkoop van energie.'

De teler mist ook de fruitveiling oude stijl. 'Die zorgde voor meer saamhorigheid onder de telers. We zijn nu meer individuen geworden. Het is niet zo gemakkelijk meer om samen een stevige vuist te maken.'

Familiebedrijf

Fruitteeltbedrijf De Reijger aan de Wildemanshoekseweg in Oudelande is ooit ontstaan als gemengd familiebedrijf. Vader Janus de Reijger nam het later over van zijn schoonouders en ging vanaf 1980 over op appel- en perenteelt. In 2010 nam André de Reijger het stokje over. Naast appels en peren teelt hij kersen en aardbeien, die hij voornamelijk via zijn eigen winkeltje bij het bedrijf verkoopt. De kersen zijn afkomstig van vijftig bomen.

'Met de kersen zijn we gestart in 1990. Dat liep best leuk. Later hebben we die bomen gerooid en nieuwe kersenbomen geplant onder overkapping. We hebben nooit het idee gehad dat we met de kersenteelt een grote speler zouden worden', zegt de ondernemer. De aardbeien teelt De Reijger op 1.200 meter aan stellingen. 'Voordelen van telen op stellingen zijn vooral dat het prettiger plukken is en dat de aardbeien veel schoner blijven.'

Vraat

Van vraat aan de kersen door vogels heeft de teler nu weinig last. 'We zien weinig merels en spreeuwen. Dat verbaast ons. Misschien komt dat doordat er zo veel roofvogels zijn tegenwoordig. Duiven eten in het voorjaar wel van de groene kersen, maar vooral de aantasting van de kersen door de suzuki-fruitvlieg is een probleem. Die leggen eitjes in de kersen en de larven boren er gangetjes in als die rijp zijn', constateert hij.

Zijn broer heeft sinds zes jaar bijenkasten op het bedrijf staan. De honing wordt eveneens in het winkeltje verkocht. De aardbeien worden vooral bestoven door hommels. 'Die vliegen eerder en overleven ook beter in de boomgaard', is de ervaring van de teler.

Ligging

Voor welk percentage van de omzet het winkeltje goed is, kan De Reijger niet zo goed inschatten. Behalve zijn eigen producten liggen er aardappelen en groenten van collega's in de schappen. De ligging van het bedrijf aan de rand van Oudelande is voor de bekendheid en verkoop aan passanten niet zo gunstig, denkt De Reijger zelf.

'Ik plak stickers op elk bakje aardbeien dat ik verkoop, zodat ik kan zien waar ze naartoe gaan. Een klein deel verkopen we via een adres in Nisse en daar lopen de bakjes aardbeien duidelijk harder dan hier.' Nisse ligt wat verderop, dicht bij het befaamde heggengebied in de Zak van Zuid-Beveland. Dat is een populair fiets- en wandelgebied. 'Wellicht speelt dat een rol.'

Fruitteelt belangrijke sector
Zeeland telt 4.000 hectare aan boomgaarden. Appels, peren, zwarte bessen, kersen en pruimen doen het uitstekend op de Zeeuwse klei en door het milde klimaat. Vooral in de gemeenten Reimerswaal en Kapelle zijn veel boomgaarden. Ook de gemeente Borsele, waar Oudelande onder valt, spreekt een stevig woordje mee. Zo'n 60 procent van de Zeeuwse fruitoogst wordt geëxporteerd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  17° / 10°
  70 %
 • Maandag
  16° / 10°
  40 %
 • Dinsdag
  17° / 9°
  20 %
Meer weer