Appelras Morgana gaat de markt veroveren

Appelras Morgana gaat de Nederlandse markt veroveren. Dat verwacht adviseur David van de Graaf van Delphy. Het is een zoete harde appel met een late productie.

In Zuid-Limburg staat de appel al op wat grotere schaal aangeplant, maar komende jaren moet de appel verder Nederland in komen. 'Het is met dit ras heel belangrijk dat de productie niet te hoog ligt. Dat kan er namelijk voor zorgen dat de kleuring belemmerd wordt', weet Van de Graaf. 'Het is een laat ras, kleurt laat, maar als hij komt, komt hij goed. Qua oogsttijdstip komt hij gelijk met Kanzi en daar hebben we veel ervaring mee. We denken dus dat dit ras een goed alternatief kan zijn voor andere rassen.'

Aanstaande vrijdag wordt de pilot met Morgana-appelbomen bij Van Kessel in Maasdriel opengesteld voor telers. 'Kom zelf kijken en kom proeven. Dat zegt veel meer dan dat wij het vertellen. De appels begginnen al goed te kleuren. Ik denk dat volgende week de eerste ronde geplukt kan worden en dat 60 procent eraf gaat.'

Fruiveiling Margraten

Morgana is de merknaam van de appel, de bijbehorende rasnaam is Kizuri. Komend plantseizoen worden er ongeveer 320.000 bomen geplant in Europa, dat komt neer op ongeveer 100 hectare. In Nederland verloopt de afzet via fruitveiling Margraten.

Over de prijsvorming is Van de Graaf enthousiast. 'Tot op heden is het al goed vermarkt, maar het volume is ook nog klein. Vooral in Duitsland is de vraag heel groot en liggen de prijzen beduidend hoger dan de traditionele rassen. Dat ligt ook aan de kwaliteit van de appel met een hoog suikergehalte, goede hardheid en een goed uitstalleven. De verwachting is dan ook dat de prijzen de komende jaren goed zullen blijven.'

Weer

 • Zondag
  15° / 9°
  50 %
 • Maandag
  15° / 8°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
Meer weer