Dealers laten klanten kennismaken met Fendt 942

De Fendt 942 heeft vorige week Nederland aangedaan. Fendt-dealers kunnen hun klanten zo kennis laten maken met deze nieuwe krachtbron. Want liefhebbers willen niet alleen lezen over zo'n trekker, maar deze ook voelen en aanraken.

Dealers+laten+klanten+kennismaken+met+Fendt+942
© Hendrik Begeman

Onlangs presenteerde het trekkermerk Fendt op de Duitse thuisbasis Marktoberdorf de nieuwe ontwikkelingen. Daarbij stond onder andere de nieuwe 900-serie centraal. Deze serie is qua techniek een eind in de richting van de 1000-serie opgeschoven. De serienummers van de 900-serie blijven gelijk. Alleen krijgen ze nu de toevoeging Gen.6, wat wil zeggen de zesde generatie van de 900-serie.

Een echte nieuwkomer is de 942. Die vult de serie met zijn 415 pk aan de bovenkant aan en vult het gat op tussen de 900- en de 1.000-serie. Als eerste valt de rustige loop van de trekker op. Dat dankt hij aan de nieuwe motor. In deze serie is Fendt overgestapt van Deutz naar de laagtoerige 9 liter-MAN-motoren.

Toerental

Het maximum toerental hiervan ligt op 1.700 toeren per minuut. Bij Fendt noemen ze dit de Fendt iD. Zijn maximumsnelheid van 60 kilometer per uur bereikt hij al bij 1.450 toeren, en 40 kilometer per uur al bij 950 toeren. Bij 1.150 toeren heeft de trekker zijn volledige koppel. 'Behalve het rustige lopen scheelt dit ook brandstof', zegt Marco Knoppert van de Mechan Groep.

Met het SCR-systeem in combinatie met een partikelfilter voldoen de motoren aan de Stage 5-emissienorm. De service-interval voor de motoren is verlengd tot duizend draaiuren.

De motoren zijn gekoppeld aan de nieuwe Vario-transmissie die ze van de 1.000-serie hebben meegekregen. Kenmerkend hieraan is de differentieelwerking in de oliestroom naar de voorwielaandrijving. Dit maakt dat de voorwielen de trekker als het ware door de bocht trekken waardoor de wendbaarheid wordt vergroot. Als er slip wordt gesignaleerd, dan treedt automatisch een mechanische verbinding in werking tussen de voor- en achterwielen.

Vierwielaandrijving

Fendt heeft de serie een nieuwe cabine meegegeven. Hierin missen nu de toets voor de vierwielaandrijving, want dat werkt automatisch, en de toets voor de groepenschakeling. In het verleden had de 900-serie een Vario-transmissie met twee groepen, een veldgroep en een transportgroep. Nieuw is nu een ononderbroken bereik van 0 tot 65 kilometer per uur.

De taps toelopende motorkap biedt vanuit de cabine goed zicht naar voren. De elektrisch in- en uitschuifbare spiegels dragen bij aan een grotere verkeersveiligheid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 9°
  25 %
 • Zondag
  14° / 8°
  50 %
 • Maandag
  15° / 6°
  40 %
Meer weer